Svensk förundersökning om gasattacker i Syrien

Polis och åklagare i Sverige har inlett en förundersökning om misstänkt grovt folkrättsbrott i samband med gasattacker under syriska inbördeskriget, rapporterar Dagens Nyheter.

Det har gått åtta år sedan saringasattacken i Ghouta, öster om Damaskus. Nu inleds en svensk förundersökning om folkrättsbrott. Arkivbild.

Det har gått åtta år sedan saringasattacken i Ghouta, öster om Damaskus. Nu inleds en svensk förundersökning om folkrättsbrott. Arkivbild.

Foto: Bilal Hussein/AP

Brott2021-08-20 22:41

Den 21 augusti 2013 dödades drygt 1 400 personer i ett anfall med den kemiska stridsgasen sarin i Ghouta, öster om Syriens huvudstad Damaskus. Omvärlden chockades av bilder och filmer som bland annat visade småbarn som kvävdes.

FN:s utredning visade att den kemiska sammansättningen av sarin kunde länkas den till den syriska regimens lager.

Syriska flyktingar bosatta i Sverige, liksom flera människorättsorganisationer, däribland Civil Rights Defenders, polisanmälde ett antal misstänkta krigsförbrytare efter gasattacken. Nu, åtta år senare, har förundersökning inletts i Sverige.

– Vi har universell jurisdiktion och jag ser att det finns vissa utredningsåtgärder som vi kan vidta inom svenskt rättsväsende, säger åklagaren Hanna Lemoine, som leder förundersökningen, till DN.

Universell jurisdiktion innebär att svenska domstolar har behörighet att pröva fall och utfärda domar som gäller krigs- och människorättsbrott, oavsett de inblandades nationalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!