Svensk gängkriminell gripen i Spanien

En 41-årig man har gripits av spansk polis i närheten av Barcelona misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott i Sverige. Enligt Sydsvenskan rör det sig om ledaren för det tidigare nätverket M-falangen i Malmös gängkrig.

En 41-årig man har gripits utanför Barcelona misstänkt för bland annat grov narkotikasmuggling i Sverige. Gripandet har skett efter ett samarbete mellan svensk och spansk polis. Arkivbild.

En 41-årig man har gripits utanför Barcelona misstänkt för bland annat grov narkotikasmuggling i Sverige. Gripandet har skett efter ett samarbete mellan svensk och spansk polis. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-11-22 09:15

Åklagaren uppger att gripandet handlar om en person som tidigare varit hemmahörande i Malmö, och som misstänks vara inblandad i grov organiserad brottslighet.

– Jag menar att den här brottsligheten pågått inom ramen för kriminella nätverk, och det är en person som som varit intressant för polisen i många år, säger åklagare Lisa Åberg till TT .

Men hon understryker:

– Han är kopplad till organiserad brottslighet enligt mig, men han är inte som jag ser det en del i någon av de dödliga konflikter som pågår i Sverige nu.

Mannen, som tidigare har varit bosatt i Malmö, har begärts utlämnad till Sverige. Han greps under tisdagen efter att han samma dag häktats i sin utevaro i Sverige.

– Han häktades i sin frånvaro igår 9:30 och greps en timme efter i närheten av Barcelona . Vi har haft en nära samarbete med spanska myndigheter kring det här gripandet, säger Lisa Åberg som inte vill gå in närmare på omständigheter kring brottsmisstankarna.

Enligt åklagaren kan ett överlämningsförfarande dröja mellan två till tre månader.

Den så kallade M-falangen var under 2007-2015 involverad i en våldsam kriminell gängkonflikt med dödsskjutningar i Malmö mot den så kallade K-falangen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!