Svensk polis i global insats mot människohandel

Myndigheter från närmare 50 länder har genomfört en internationell insats mot människohandel. I Sverige identifierades sju minderåriga som misstänkta offer.

Totalt identifierades 1|426 misstänkta offer i den internationella insatsen. Sju minderåriga misstänkta offer identifierades i Sverige. Arkivbild.

Totalt identifierades 1|426 misstänkta offer i den internationella insatsen. Sju minderåriga misstänkta offer identifierades i Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-06-01 12:35

Insatsen som koordinerats av Europol, Frontex och Interpol genomfördes 8–15 maj och fokuserade på att hitta och lagföra kriminella som ägnar sig åt människohandel. Det kan röra sig om handel med barn, sexuellt utnyttjande, påtvingad kriminalitet eller personer som tvingas att tigga, enligt ett pressmeddelande från polisen.

"I Sverige identifierade vi, vid två olika tillfällen, en grupp på fem underåriga pojkar samt en grupp med två underåriga pojkar, alla hemmahörande i östra Balkan. I det ena fallet var misstanken så pass stark att vi har kunnat inleda förundersökning om att de har blivit tvingade att begå brott", säger Per Englund vid Nationella operativa avdelningen i pressmeddelandet.

Insatsen har även lett till att två utredningar om koppleri har inletts i Sverige, sedan man besökt massagesalonger och olika typer av lägenhetsuthyrningar. Flera kvinnor som kan ha varit offer för människohandel har erbjudits hjälp.

Totalt identifierades 1 426 misstänkta offer i den internationella insatsen, enligt ett pressmeddelande från Europol. Vidare genomfördes sammanlagt 212 gripanden och 244 nya utredningar öppnades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!