Svenskan i Bryssel hamnade i gänguppgörelse

En svensk kvinna som arbetar för Moderaterna skadades under kvällen i en skottlossning i centrala Bryssel. Kvinnan mår efter omständigheterna bra, uppger EU-parlamentarikern Tomas Tobé, för TT. –Vi är såklart chockade över det fruktansvärda som har hänt.

En svensk medborgare skadades i ett skottlossning i Bryssel på onsdagskvällen.

En svensk medborgare skadades i ett skottlossning i Bryssel på onsdagskvällen.

Foto: Johanna Geron/Reuters/TT

Brott2023-12-07 08:31

En svensk kvinna i 30-årsåldern skadades i en skottlossning i Belgiens huvudstad Bryssel på onsdagskvällen. EU-parlamentarikern Tomas Tobé har under torsdagsmorgonen pratat med kvinnan, som arbetar för Moderaterna.

– Vår omtanke går till vår medarbetare, hennes familj och alla kolleger. Hon mår efter omständigheterna bra och får nu läkarvård och övrigt stöd som hon behöver, säger han till TT

Han berättar att medarbetaren var på väg hem när hon råkade passera vad som av belgisk polis beskrivs som en gänguppgörelse. Kvinnan skottskadades i båda benen.

– När skottlossningen inleddes försökte hon till en början söka skydd, men insåg också att hon var skottskadad och fick då hjälp på plats av en privatperson.

"Hon är såklart chockad"

Kvinnan fördes sedan till sjukhus där hon fortsatt vårdas. Hon stöttas bland annat av familj och kolleger på plats.

– Hon är såklart chockad över det som har hänt, men hon bad mig också hälsa ett stort tack för all omtanke som har visats henne.

Tobé hörde först om själva skottlossningen, senare under kvällen fick han reda på att en medarbetare skadats.

– Det är alltid fruktansvärt när oskyldiga människor drabbas av våld. När det nu är en person som står oss nära är det klart att det skapar känslor. Men samtidigt var det första att säkerställa att hon hade bra läkarvård och att hon mår så bra som möjligt under omständigheterna.

Fyra skadades

Totalt skadades fyra personer i skottlossningen som inträffade vid 19.30-tiden. Senare på kvällen bekräftades att en av de skadade var en svensk kvinna.

"Det är naturligtvis en fruktansvärd händelse, bara några veckor efter terrordådet där två svenskar mördades och ytterligare en skadades", skriver statsminister Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook på torsdagsmorgonen.

Det var i mitten av oktober som två svenskar dödades och en svensk skadades i ett terrordåd i Bryssel.

Belgisk polis utgår från att gårdagens skottlossning inte är ett terrordåd, utan händelsen utreds som gängrelaterat våld.

"Vår medarbetare hade oturen att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Mina tankar är med henne och hennes familj. Vi säkerställer nu att hon och hennes kollegor får det stöd som de behöver", avslutar Kristersson inlägget.

Pekar på uppgörelse

En av de träffade vid skottlossningen beskrivs ha livshotande skador.

– Den information vi har fått är att den personen ska ha varit måltavlan för denna gänguppgörelse, men det är någonting som belgisk polis får utreda, säger Tomas Tobé.

Källor inom Belgiens rättsväsende uppger för belgiska medier att det kan röra sig om en narkotikauppgörelse. Skjutningen utreds som mordförsök, men ingen har ännu gripits.

Ett vittne säger till Le Soir att en beväpnad man sköt flera skott och att panik utbröt.

Samlar personalen

Enligt Tomas Tobé diskuteras säkerhetsläget i Bryssel och man följer rekommendationerna från EU-parlamentet och belgisk polis. Han kan däremot inte svara på om gårdagens händelse påverkar rutinerna.

– Det är alltid så att händelser kan påverka säkerhetsläget, men vi fortsätter att följa de rekommendationer som vi får.

Under dagen fokuserar Moderaterna i EU-parlamentet på att erbjuda stöd till sina medarbetare. Många av dem är chockade, enligt Tobé.

– Vi samlar så klart vår personal i dag och vi försöker att ta hand om varandra.

Fyra personer uppges ha skadats i skottlossningen som inträffade vid 19.30-tiden på onsdagen.
Fyra personer uppges ha skadats i skottlossningen som inträffade vid 19.30-tiden på onsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!