Han har väntat i 34 år. Under sommaren 1988 avrättades tusentals politiska fångar i Iran. Iraj Mesdaghi, som nu bor i Stockholmsförorten Kista, satt fängslad på Gohardashtfängelset utanför Iran och var med när hans vänner avrättades genom hängning. För att inte gå samma öde till mötes tvingades han frånsäga sig sin politiska övertygelse.
Sedan dess har han tillbringat sitt liv med att samla information och dokumentera tortyren och morden som beordrades av den iranska regimen.
Hamid Noury har hela tiden förnekat brott.
Firade avrättningarna
Hamid Noury arbetade på fängelset där hundratals, om inte tusentals avrättningar ägde rum. Han är den första som prövats för brott begångna av den iranska diktaturen. Det är svårt att tro att det hade varit möjligt utan Iraj Mesdaghi.
Han har publicerat böcker med tusentals sidor av redogörelser för vad som hände de där ödesdigra veckorna i fängelset, när anhängare till den politiska organisationen Folkets mujahedin och sedan även andra vänstersympatisörer togs till en korridor, "dödskorridoren".
Hamid Noury, som arbetade som åklagarbiträde vid fängelset, var ofta i dödskorridoren, enligt åtalet. Han ska ha varit den som ropade upp namnen på de som skulle föras från korridoren till avrättningssalen intill, där snarorna hängde på rad. Många gånger följde han med fångarna in. Efter avrättningarna ska han enligt vittnesmål ha bjudit fångarna i korridoren på kakor och varit glad, som om deras mardröm var något att fira.
– Mitt arbete fortsätter även efter det här. Du förstår, jag kunde lämna dödskorridoren. Jag överlevde. Mina vänner tystades men den här rättegången har varit som ett eko av deras röster. Jag kan inte sluta nu, säger Iraj Mesdaghi.
2019 kontaktades Mesdaghi av en bekant till Noury. Tillsammans började de göra en plan för att lura Noury till Sverige. De ville få hit honom eftersom han här kunde prövas för de misstänkta brotten enligt det som kallas universell jurisdiktion, vilket innebär att vissa grova brott kan prövas i svensk rätt oavsett var i världen de begåtts. De ordnade hans flygbiljett och fick honom att tro att han skulle till Sverige för att gå på sightseeing, åka kryssning, träffa kvinnor och festa.
Går efter presidenten
Iraj Mesdaghi berättade om planen för folkrättsexperter och jurister, som i sin tur kontaktade svensk polis. När Hamid Noury landade på Arlanda flygplats i november 2019 greps han. Sedan dess har han suttit häktad och misstankarna mot honom har prövats i en av Sveriges hittills största rättegångar av detta slag.
– Att se mannen som torterade mig när jag var fånge, själv sitta fängslad och gå genom det svenska rättsväsendet, där kvinnor är åklagare och domare och där han får en riktig prövning, inte som den vi fick på bara några minuter... det gör mig glad. Sverige måste vara den värsta platsen på jorden för människor som han, säger Iraj Mesdaghi.
Iraj Mesdaghi har varit på plats i stort sett varje dag under den tio månader långa rättegången. Ofta med ett stort leende på läpparna.
Efter dagens fällande dom har Mesdaghi planer på att fortsätta jobba för att utkräva ansvar för avrättningarna i Iran.
– Det här betyder att det juridiska systemet erkänner hans delaktighet som ett brott. Då kan vi börja bygga upp fler fall – och ta oss an Irans president Ebrahim Raisi, för han var Nourys chef på fängelset, säger Mesdaghi.
– Vi kan gå längre. Vi har bara börjat.