Terrorbrottsfriad döms av hovrätten

En man hemmahörande i Västerås som sommaren 2020 friades av tingsrätten för terrorrelaterad brottslighet döms nu av Svea hovrätt till fyra månaders fängelse.

Hovrätten ändrar en friande tingsrättsdom och dömer en man till fyra månaders fängelse för terrorrelaterad brottslighet. Arkivbild.

Hovrätten ändrar en friande tingsrättsdom och dömer en man till fyra månaders fängelse för terrorrelaterad brottslighet. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Brott2022-10-06 11:42

Mannen, hemmahörande i Västerås, döms av hovrätten för "brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorbrottslighet och annan särskilt allvarlig brottslighet".

När Säpo slog till mot mannen i mars 2019 hittades instruktioner om hur man tillverkar sprängmedel och har ihjäl människor med kniv. Även IS-propaganda fanns bland materialet.

Tingsrätten fann dock när de meddelade sin dom 2020 att ingen avsikt att begå eller medverka till terrorhandlingar hade bevisats och friade mannen.

Hovrätten gör en annan bedömning och skriver i domen att den sammantagna bevisningen är tillräcklig för att konstatera att mannen under den angivna brottstiden "har tagit del av instruktionerna i avsikt att använda dem för att begå eller annars medverka till särskilt allvarlig brottslighet."

I domen står vidare att mot bakgrund av den typ av instruktioner som mannen tagit del av "med bland annat tydliga instruktionsfilmer om hur man tillverkar bomber och filmer som visar hur man avrättar någon med kniv" gör att gärningen inte kan anses som ringa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!