Terrormisstänkt i USA gripen i Stockholm

En 35-årig man från USA greps på onsdagen i en förort till Stockholm – efter en begäran av amerikanska FBI. Den gripne misstänks för koppling till terrorbrott efter flera mordbränder mot judiska byggnader i USA.

Svenska säkerhetspolisen har bistått FBI med ett gripande på onsdagen. Arkivbild.

Svenska säkerhetspolisen har bistått FBI med ett gripande på onsdagen. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Brott2022-02-17 04:07

– Skälet till det här tillslaget grundar sig på en begäran från amerikanska myndigheter kring en person som befinner sig i Sverige. På grund utav den begäran har jag anhållit den personen, det verkställdes i går och han är nu frihetsberövad med restriktioner, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål och den som håller i ärendet, till TT.

Mannen, som är från delstaten Massachusetts, anklagas för en lång rad brott. Bland annat för att ha lämnat felaktiga uppgifter gällande terrorbrott, att ha undangömt bevis och för att ha manipulerat dokument. Allt kopplat till fyra mordbränder mot judiska byggnader i Boston i USA våren 2019, vilka hans yngre bror misstänks ha startat, skriver Dagens Nyheter. Brodern hamnade i koma i slutet av 2019 och avled senare.

Varit efterlyst

Enligt ett pressmeddelande från FBI tog sig 35-åringen till Sverige och misstänktes ha tagit med sig elektronisk utrustning och dokument som tillhört den yngre brodern. 2020 återvände han till USA och blev då förhörd av utredare angående broderns koppling till bränderna. I samband med detta ska han ha kommit med osanna uppgifter kring förråd som bröderna ska ha haft tillgång till. Ur ett av förråden ska han enligt FBI också ha hämtat saker som var viktiga för utredningen kring mordbränderna, för att därefter ta sig till Sverige igen.

Amerikanska domstolshandlingar visar att mannen har arbetat med säkerhetsfrågor på den amerikanska ambassaden i Stockholm, skriver Expressen.

35-åringen har varit efterlyst en tid och riskerar nu 20 års fängelse bland annat för inblandning i inhemsk terrorism, vilken är en av brottsrubriceringarna för bränderna. FBI kommer att begära mannen utlämnad till USA för att ställa honom inför rätta, skriver man i ett uttalande.

Förhandling väntar

Sverige har ett utlämningsavtal med USA. Nu väntar först en förhandling i tingsrätten där det provisoriska anhållandet ska prövas, därefter kommer frågan om utlämningen hanteras, uppger Mats Ljungqvist för TT. Det är slutligen regeringen som fattar beslut om utlämning.

TT: Utreds den här mannen, eller har han utretts, för brott även i Sverige?

– Av principiella skäl kan jag inte svara på den frågan. Vi brukar aldrig vare sig medge eller förneka att vi har utredningar om det inte finns särskilda skäl till det.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift kring den man som har misstänkts för mordbränderna. Rätt är att det var 35-åringens yngre bror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!