Thornberg: Anom "en formidabel guldgruva"

Tack vare Anom har svensk polis kommit åt en ny nivå ledargestalter i den kriminella näringskedjan. Rikspolischef Anders Thornberg upprepar nu kraven på att kunna avlyssna mer – och betonar att fler "vanliga" drogköpare måste se sin del i det grova våldet i Sverige.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2021-06-15 18:08

Poliser runt om i hela världen, däribland Sverige, genomförde för en dryg vecka sedan en av de mest omfattande insatserna hittills.

I ett slag frihetsberövades hundratals personer med koppling till grov organiserad och världsomspännande brottslighet, enorma beslag gjordes och en mycket raffinerad operation avslöjades.

– Det här är ett av de största tillslagen vi har gjort mot vålds- och narkotikabrottsligheten i Sverige och ännu ett steg i polisens offensiva arbete. Det är en formidabel guldgruva att ösa ur, och det visar att de kriminella inte kan känna sig säkra någonstans, över huvud taget, säger rikspolischef Anders Thornberg i en intervju med TT om insatsen.

"Unikt läge"

Huvudrollen i operationen spelas av den krypterade kommunikationstjänsten Anom, som enligt Europol använts av 300 kriminella nätverk i över 100 länder. Det användarna inte vetat är att allt var en fälla. Tjänsten styrdes i själva verket av FBI som fått en kopia av varenda meddelande – totalt 27 miljoner – som sänts.

Detta har lett till ett stort antal utredningar mot misstänkta i Sverige, och det rör sig enligt polisen om en grupp individer som vanligtvis är mycket svåra att komma åt: ledargestalter och beställare av de brott som andra sedan utför åt dem.

– De här individerna tar aldrig i vapnen, de rör aldrig narkotikan, de utför inte morden. Men det är de som beställer och ligger bakom, de tar ut de stora vinsterna, säger Thornberg.

– När vi kan komma åt de här bakomliggande ledarna måste vi slå till med full kraft. Det är ett unikt läge, fortsätter rikspolischefen.

Vässar metoderna

Totalt har 155 frihetsberövanden skett inom ramen för den svenska delen av operationen. En relativt stor andel av de 800 frihetsberövanden som skett totalt över världen.

– Det är lite för tidigt att dra exakta slutsatser av det. Men vi ser ju att Sverige sticker ut i Europa när det gäller dödligt skjutvapenvåld och sprängningar. Det har blivit ett sätt för kriminella att göra upp, som gått alldeles för långt som vi måste möta konsekvenserna av.

TT: Många ser säkert den här andelen som ett tecken på en brottslighet som Sverige har tappat kontrollen över.

– Ja, det finns det säkert de som gör. Men det visar ju sig nu att när vi vässar våra metoder kan vi komma åt de här individerna.

Ger underrättelser

Anom är bara en i raden av operationer där polis fått tillgång till kriminellas kommunikation och kunnat inleda många och stora förundersökningar.

Förra våren hackade fransk polis krypteringstjänsten Encrochat, vilket lett till hundratals frihetsberövanden och stora åtal och domar mot svenska gängkriminella. Tidigare i år kom uppgiften om att även tjänsten Sky ECC knäckts och svensk polis har gjort bedömningen att materialet därifrån är dubbelt så omfattande som det från Encrochat.

Stora framgångar för svensk polis – som bygger på att andra länder erbjudit material som kommit fram genom metoder som inte är tillåtna här. Frågan har ställts hur länge Sverige kan luta sig mot andra länders insatser.

Men enligt Anders Thornberg handlar det internationella samarbetet om ett givande och tagande, där Sverige kan erbjuda underrättelser av värde för andra länder.

– Vi är kanske ett litet land men vi har en kapabel polisorganisation, och vi kommer att få vara med i de här sammanhangen. Det kommer att komma mer saker framöver. Exakt hur det kommer att gå till kan jag inte berätta, men de kriminella kommer aldrig kunna känna sig säkra mer och de blir tvingade att jobba på nya sätt. Och när de gör det kommer de bli mer oförsiktiga, och då kommer vi att ta dem. De kommer inte få en lugn stund framöver.

Proaktiv avlyssning

Insatsen sätter dock återigen ljuset på den svenska polisens behov för att kunna fortsätta jobba mot en brottslighet där aktörer gömmer sig bakom krypterad kommunikation och där kriminella samarbeten sträcker sig över landsgränserna.

Några av punkterna på rikspolischefens önskelista är pengar till ett tekniklyft så att arbetet med hemlig dataavläsning (HDA) kan byggas ut. Han vill också att HDA ska kunna användas "proaktivt", alltså utan konkret brottsmisstanke vilket är förutsättningen i dag.

– Det är inte så många, vi pratar om ett hundratal personer över Sverige som man skulle behöva göra de här sakerna med, för att få ned skjutningarna, sprängdåden och få ett tryggare Sverige, säger Thornberg.

"Göder de kriminella"

Han skulle också gärna se att Försvarets radioanstalt (FRA) får mer resurser, och kan hjälpa polisen i större omfattning.

– De kan se vad de kriminella gör i utlandet, riktat mot Sverige när det gäller narkotika och vapensmuggling. Många har flytt och befinner sig i Spanien och Turkiet och andra ställen, då kan FRA följa när de beställer mord och narkotikasmugglingar.

Men egentligen, säger rikspolischefen, kokar allt ner till efterfrågan på narkotika.

En av måndagens stora nyheter var åtalet i en stor narkotikahärva i Göteborg där nära 750 köpare identifierats. En stor andel var småbarnsföräldrar i välbärgade områden. Fler som köper narkotika behöver se sitt ansvar i den brottsproblematik som finns i Sverige i dag, anser rikspolischefen.

– Jag tror att det är viktigt för svenska folket att förstå det. Överallt så missbrukar människor narkotika, och alla som betalar för illegala droger göder de här kriminella. Det är därför vi har skjutningar, det är därför vi har sprängdåd.

Bakgrund: Trojan Shield/OTF Greenlight och Anom

Trojan Shield/OTF Greenlight är en stor operation mot grovt kriminella som inkluderat polis över hela världen. Sexton länder har deltagit, varav Sverige är ett. Sverige har också tillsammans med Nederländerna lett den europeiska delen av operationen.

Bakgrunden till operationen är att FBI via en källa lyckades ta över en ny krypteringstjänst, kallad Anom. Tjänsten utvecklades och spreds ut bland profilerade kriminella som sedan rekommenderade den vidare till andra kriminella, i tron om att det var en säker kommunikationsmetod. Det de inte visste var att det hela var en fälla – polis kunde i hemlighet ta del av alla meddelanden som skickades via Anom-telefonerna. Det handlar om över 27 miljoner meddelanden totalt.

Under måndagen den 7 juni 2021 skedde en mängd ingripanden världen över, även i Sverige. Dagen efter gick Europol, FBI och de andra inblandade polismyndigheterna ut offentligt och berättade om operationen.

Totalt hade då insatsen lett till 800 frihetsberövanden, 700 husrannsakningar och beslag av bland annat åtta ton kokain, 250 vapen och 55 lyxbilar.

Inom ramen för den svenska delen av operationen hade 155 personer frihetsberövats. 70 av dessa i insatser på svensk mark den 7 juni, fem i Spanien. 80 personer hade frihetsberövats innan dess.

Fakta: Europol, Polismyndigheten, nyhetsbyrån AFP, Vice.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!