Thornberg: Foxtrotnätverket mobiliserar våldet

Den senaste månaden har varit en av de mest våldsamma någonsin i Sverige, enligt rikspolischef Anders Thornberg. Foxtrotnätverket med Rawa Majid i spetsen pekas ut som drivande – men Thornberg lägger locket på om uppgifterna att gängledaren gripits.

Rikspolischef Anders Thornberg informerar om gängvåldet vid en pressträff på tisdagen.

Rikspolischef Anders Thornberg informerar om gängvåldet vid en pressträff på tisdagen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott2023-10-10 10:06

Facit sedan den 7 september: över sextio våldsdåd, tolv döda och fem skadade. Så sent som natten mot tisdagen inträffade sju brandattentat i Stockholmsområdet under bara ett par timmar.

Läget är "synnerligen allvarligt", konstaterar Anders Thornberg vid en pressträff i polishuset i Stockholm på tisdagen.

– Den senaste tidens terrorliknande våldsdåd sätter djupa spår i oss alla.

Majoriteten av den senaste månadens våldsamheter kan enligt rikspolischefen koppas till en intern konflikt i det så kallade Foxtrotnätverket, där ledaren Rawa Majid utmanas av en tidigare nära allierad.

Nätverket, säger han, kan tack vare stora ekonomiska muskler finansiera mängder av dåd. Våld som på senare tid allt oftare riktats mot anhöriga, men även personer helt utan koppling till konflikterna har skadats och dödats.

Locket på om Majid

Uppgifter till SVT gör gällande att Rawa Majid, som likt flera andra gängtoppar styrt sitt nätverk från Turkiet, ska ha gripits i Iran. Thornberg bekräftar inte uppgifterna.

– Vi har underrättelseinformation, vi jobbar med full kapacitet från polisen för att de här personerna ska lagföras. Men om vi skulle berätta exakt vad vi gör eller vad vi vet eller hur läget är för dem just nu skulle vi kunna underlätta för de här nätverken och då kan de kanske undkomma. När det finns mer att säga kommer vi självklart att göra det.

TT: Vilken betydelse skulle det få, om det stämmer?

– Om det skulle vara på det sättet och man kan lagföra de här individerna är det oerhört viktigt så klart. Man vi ska inte stirra oss blinda på ett specifikt nätverk, det finns massor av nätverk som bedriver brottslig verksamhet.

Försvinner ett kliver nya nätverk och personer fram, säger han.

– Naturligtvis är det viktigt att slå ut ledare, men när de försvinner blir det konflikter och då kan det bli extra stökigt under en tid också.

Framgångsrika

Trots att det dagligen sker nya dåd är polisen framgångsrika i sitt arbete, menar Thornberg.

– Vi har stora polisiära resurser på platser och adresser som gör att vi ofta kan ingripa snabbt. Det innebär att polisen dagligen förhindrar nya våldsdåd.

Sedan årsskiftet uppger han att polisen förhindrat ett 80-tal mord och sprängningar, varav ett 30-tal den senaste månaden.

Enligt Hanna Paradis, kommenderingschef för polisens nationella särskilda händelse, har polis och åklagare i Stockholm använt ett framgångsrikt arbetssätt som nu ska spridas ut i landet. Det man kallar "klustermetod" innebär att ärenden som hänger ihop, exempelvis våldsdåd kopplade till samma konflikt, utreds tillsammans.

– Det gör att vi får tillgång till all information i alla förundersökningar, vilket bygger en robust lägesbild som gör att vi kan vara väldigt proaktiva. Med det har vi förhindrat väldigt många våldsbrott, kortat utredningstider och ökat kvaliteten i förundersökningar som gör att det nu väcks väldigt mycket åtal.

Man har även börjat använda sig av den nya lagstiftningen kring preventiva tvångsmedel som trädde i kraft 1 oktober och som innebär att personer i kriminella miljöer får avlyssnas innan det uppstår formell brottsmisstanke.

– Det arbetar vi med för fullt just nu, säger Paradis.

Fakta: Rawa Majid

Rawa Majid föddes 1986 och växte upp i Uppsala där han i tonåren drev en glasskiosk med sin mamma.

Som 19-åring dömdes han för inbrott, vilka följdes av grövre brott som kokainsmuggling, medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

Efter ett par rundor i fängelse frigavs han villkorligt 2018 och registrerades ett drygt år senare som utvandrad till irakiska Kurdistan. Under övervakning av Kriminalvården och med ett år kvar på strafftiden tilläts han lämna landet på grund av en hotbild.

Rawa Majid har köpt sig turkiskt medborgarskap genom att investera i landet och kan därmed styra sin verksamhet från Turkiet som, liksom Sverige, inte lämnar ut sina medborgare.

När europeisk polis knäckte den krypterade tjänsten Encrochat identifierades Majid som en av Sveriges största narkotikagrossister.

Våldsvågen som drabbat Uppsala, Stockholmsområdet och även Norrköping och Nyköping under sommaren kopplas till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot, lett av Majid.

Våldsvågen i Stockholm som bröt ut i slutet av 2022 kopplas till en konflikt mellan Foxtrot och Dalennätverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!