Thornberg: "Terrorliknande våld utan motstycke"

Rikspolischef Anders Thornberg öppnar för att ta hjälp av militären för att avlasta polisen i kampen mot gängens "terrorliknande" våld – som fortsätter att eskalera trots hundratals gripanden.
–Vi har en situation där barn kontaktar nätverken för att bli mördare.

Rikspolischef Anders Thornberg under en pressträff med anledning av det grova våldet kopplat till gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten.

Rikspolischef Anders Thornberg under en pressträff med anledning av det grova våldet kopplat till gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott2023-09-29 10:03

– De senaste dagarnas och veckornas våldsdåd skakar om vårt land. Konflikter mellan grovt kriminella har gjort att oskyldiga har mördats, säger rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff om den senaste tidens eskalerande våldsvåg.

– Det handlar om terrorliknande våldsdåd utan motstycke.

Rikspolischefen "lutar åt" att 2023 är det värsta året någonsin sett till det allt grövre gängvåldet. I flera fall känner polisen till vilka som ligger bakom våldet, men många av dem sitter utomlands och styr på distans.

Enligt Thornberg jobbar polisen intensivt "med alla till buds stående medel" för att bryta trenden, speciellt när det kommer till unga som rekryteras till, men även självmant söker sig till gängen.

– Vi har en situation där barn kontaktar nätverken för att bli mördare.

300 häktade

Hittills i år har nästan 300 personer häktats för grova vapenbrott och enligt Thornberg har brottsuppklaringen ökat "markant".

– Vår uppklarning har gått upp från 15–20 procent till 50 procent. Vi har aldrig tagit så många för grovt vapenbrott, vi tar mer pengar och mer narkotika. Hade vi inte kraftsamlat som vi gjort inom svensk polis hade vi haft en högre siffra i år än förr året, säger han till TT med hänvisning till förra årets rekordmånga (63) dödsskjutningar.

Johan Olsson, chef för Nationella operativa avdelningen (Noa), betonar i sin tur att den polisiära närvaron i de mest brottsutsatta områdena ska öka framöver.

– Vi kommer även avsätta stora resurser för att öka informationsinhämtning med hjälp av ny lagstiftning som träder i kraft på söndag, säger han vid pressträffen med hänvisning till ny lagstiftning som gör det möjligt att avlyssna de kriminellas telefoner utan konkret brottsmisstanke.

– Vi för även en intensiv dialog med socialtjänsten, säger Olsson och nämner att polisen ser en ökning av barn under 15 år som omhändertas under kvälls- och nattetid i de våldsdrabbade områdena.

Militär assistans

Rikspolischef Anders Thornberg får frågor om det är aktuellt att Försvarsmakten bistår polisen kring våldsvågen, och konstaterar då att myndigheterna redan i dag har ett tätt samarbete.

– I fred är det polisen som står för våldsmonopolet i landet. Försvarsmakten ska inte in i ren operativ verksamhet, säger han.

Däremot ser Thornberg gärna assistans från militären för att kunna avlasta polisen med exempelvis bevakning, transporter och analys.

– Det vore rimligt att använda Försvarsmakten som om vi hade terrorattentat, säger han.

Många våldsdåd i september

Även Katarina Johansson Welin, tillförordnad riksåklagare, deltar vid pressträffen och konstaterar att 10–15 åklagare flyttats till Stockholm för att bistå med utredningar kopplade till gängvåldet.

TT: Vad gör Åklagarmyndigheten för att komma åt misstänkta som befinner sig utomlands?

– Vi har sett till att en av cheferna för vår riksenhet för internationell och organiserad brottslighet har fått uppdrag som sambandsåklagare. Hon kommer se till att samla ihop ärenden, göra gemensam sak och ha kontakter gentemot exempelvis Turkiet.

På tolv timmar mellan onsdagen och torsdagen sköts två personer ihjäl och en kvinna i 25-årsåldern dödades i ett sprängdåd mot en villa utanför Uppsala.

Under september har elva personer skjutits ihjäl i Sverige, däribland anhöriga till kriminella och helt utomstående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!