Tiffany, 10: "Polisen är mina största idoler"

På Visättraskolan kommer skjutningen mot de båda barnen vara något som präglar arbetet med tryggheten länge. Polisen kommer ofta förbi skolgården och Tiffany, Melvin och Nova tycker att skolan har räddat deras liv.

Nova Nguyen Nilsson, Tiffany Daramy och Melvin Widenberg går på Visättraskolan i Huddinge.

Nova Nguyen Nilsson, Tiffany Daramy och Melvin Widenberg går på Visättraskolan i Huddinge.

Foto: Ali Lorestani/TT

Brott2021-07-19 20:18

Under måndagen kom polisen till Visättraskolan som ligger bara ett par hundra meter från platsen där två små barn blev skottskadade. Intill den soldränkta skolgården stannade bilen in och de 17 barn som går på sommarfritids fick prata om vad som hänt deras jämnåriga, ställa frågor och provsitta polisbil.

– Jag älskar polisen, de är mina största idoler. Jag växte upp i Hagsätra, Skärholmen, Södertälje, Visättra och Vårberg och polisen har alltid gjort mig så trygg för de är ju här för att stoppa de farliga människorna inte för att göra farliga saker, säger Tiffany Daramy, 10 år.

"Här för att hjälpa"

Hon berättar att hennes pappa är mörkhyad och han är rädd att något ska hända med honom, så som det hänt svarta i USA som blivit utsatta för polisvåld.

– Han är rädd för att dö. Men jag har sagt till honom, poliser är inte här för att döda, de är här för att hjälpa.

Semira Vikström är rektor på Visättraskolan och den som sett till att skolan börjat jobba med trygghet som sitt främsta ledmotiv. På sex år har skolan gått från problemskola med svikande elevunderlag, otrygghet och dåliga resultat till ett framgångsexempel med meritvärden över kommunsnittet och ett högt söktryck. I och med det som nu hänt blir trygghetsarbetet ännu viktigare.

– För att nå kunskap måste du känna dig trygg och trivas så vår uppgift nu är extra viktig när vi träffas i höst igen. Det blir viktigt att lyfta på locket och prata om vad som hänt och att detta inte är något normalt. Det är viktigt att Visättra inte definieras som ett område där man skjuter folk, säger Semira Vikström.

Ska var trygg punkt

För många kan grundtryggheten vara raserad för väldigt lång tid framöver, menar hon och då är det skolans uppgift att vara den trygga punkten i tillvaron eftersom barnen tillbringar så mycket tid där.

Melvin Widenberg, 9 år, kan inte hålla tillbaka tårarna när han ska berätta vad skolan betytt för honom.

– Min skola är bästa skolan, den har räddat mitt liv. De här lärarna. Det går inte ens att beskriva. De har hjälpt inte bara mig. De tänker på alla. Om någon är dum kommer lärarna direkt och tar det vidare till rektorn.

Är tacksamma mot skolan

Även Nova Nguyen Nilsson, 8 år, och Tiffany Daramy beskriver skolan med en tacksamhet där de sitter tillsammans i den mjuka soffan i skolans bibliotek och fingrar på en stor mjukisorm.

– I skolan får vi göra mycket roliga saker som gör att man känner sig trygg här som skapande, musik och fotboll och att vi bygger bilar och hus, säger Nova Nguyen Nilsson.

Tiffany Daramy pratar utifrån erfarenheter som varit allt annat än ljusa om hur skolan varit för henne.

– I min förra skola sa de äldre flera gånger att jag var missbildad och de mobbade mig och sa massa rasistiska saker och jag mådde dåligt. Men nu här i skolan har jag jättemånga vänner och två av dem sitter här. Första dagen på den här skolan var den bästa dagen i mitt liv.

Måste börja tidigare

När politiker och experter pratar om förebyggande åtgärder för kriminalitet är det ofta skolan och förebilder där som nämns. Men ofta har skolan inte möjlighet att hinna med att både ge eleverna den undervisning de ska ha och också skapa trygghet och rusta eleverna för ett vuxenliv där de inte riskerar att dras in i destruktiva sammanhang.

Tanne Nelsson är elevresurs på Visättra skolan och tror att många skolor börjar alldeles för sent.

– Våldet eskalerar och man verkar inte få bukt med det. Men jag tror att skolan kan ge bra möjligheter till en stabil framtid för barnen om vi får börja forma dem i tid och göra dem till goda medborgare tillsammans med deras föräldrar. Men det funkar inte att börja släcka bränder när de går i 9:an.

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan.
Semira Vikström, rektor på Visättraskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!