Tingsrätten: Allvarligt för förtroendet

Attunda tingsrätt ser allvarligt på åtalet mot den anställda kvinna som misstänks ha läckt hemlig information till en kriminell person. –Det är centralt att det inte går ut information från rättsväsendet till dem som absolut inte ska ha den, säger lagman Anders Dereborg.

Attunda tingsrätt i Sollentuna norr om Stockholm. Arkivbild.

Attunda tingsrätt i Sollentuna norr om Stockholm. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott2023-11-10 13:04

Den misstänkta kvinnan, en handläggare vid Attunda tingsrätt, åtalades på fredagen för att uppsåtligen ha röjt uppgifter från tingsrätten om hemliga tvångsmedel. En person som hon läckte till var "en kriminellt belastad person som direkt eller indirekt var föremål för de uppgifter som röjandet avser", enligt åtalet.

– Vi får avvakta utfallet av rättegången och vad som framkommer i den, men vi ser naturligtvis oerhört allvarligt på misstankarna och åtalet mot en anställd här i tingsrätten. Det är centralt att det inte går ut information från rättsväsendet till dem som absolut inte ska ha den, säger Anders Dereborg, lagman vid Attunda tingsrätt.

– Det är allvarligt för förtroendet för vår samhällsviktiga verksamhet.

Gör genomlysning

Enligt Anders Dereborg arbetar tingsrätten kontinuerligt med att öka säkerhetstänkandet både när det gäller den inre och yttre säkerheten.

– Naturligtvis när det har uppkommit sådana här misstankar gör vi en fullständig genomlysning av hela verksamheten och alla våra rutiner i säkerhetshänseende.

TT: Har ni varit medvetna om riskerna?

– Vi i domstolen är medvetna om den förändrade säkerhetssituation vi lever i dag. Men även om vi hela tiden arbetar med de här frågorna så kan vi behöva göra mycket, mycket mer.

Ingen säkerhetsprövning

Den åtalade kvinnan hade inte säkerhetsprövats, enligt DN. Detta är en bakgrundskontroll som myndigheter kan låta Säkerhetspolisen genomföra, exempelvis inför en anställning där man hanterar uppgifter av betydelse för Sveriges säkerhet.

Anders Dereborg säger att domstolarnas verksamhet normalt sett inte omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen.

– Verksamheten omfattas normalt inte av det, trots att vi hanterar allvarlig brottslighet. Det innebär att vi generellt inte gör någon säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen av vår personal. Om vi gör det är det kopplat till viss hantering, till exempel hanteringen av ett visst mål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!