Tio anhÄllna för grova brott efter morgonrÀd

Tio personer har gripits pÄ flera adresser i Uppsala och i Stockholm pÄ tisdagsmorgonen, enligt polisen. Personerna, som misstÀnks ha koppling till kriminella nÀtverk, har nu anhÄllits misstÀnkta för flera grova brott.

Tio personer greps pÄ tisdagsmorgonen i en koordinerad polisinsats i Uppsala. Arkivbild.

Tio personer greps pÄ tisdagsmorgonen i en koordinerad polisinsats i Uppsala. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2022-04-26 12:56

Polisen inledde insatsen tidigt pÄ tisdagsmorgonen efter en lÀngre tids förberedelser. Sju personer greps i Uppsala, medan tre greps i Stockholm.

– Samtliga Ă€r nu anhĂ„llna och man har hĂ„llit inledande förhör med dem, sĂ€ger Jonas Eronen, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

De anhÄllna misstÀnks vara del av den organiserade nÀtverkskriminaliteten och misstÀnks för flera olika brott, dÀribland förberedelse till mord, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt penningtvÀttsbrott.

– Som man beskriver det Ă€r det personer som rör sig i Uppsalas kriminella nĂ€tverksmiljö. De hĂ€r miljöerna kan variera över tid och Ă€r rĂ€tt flytande, men att de Ă€r i en tungt kriminell miljö, den saken Ă€r klar, sĂ€ger Jonas Eronen.

Delar av bevisningen i Àrendet bestÄr av material frÄn krypterade chattappar, ett underlag som har hjÀlpt polisen att bygga upp misstankarna mot personerna.

– De har anvĂ€nt krypterade chattar för att kommunicera med varandra och dĂ€r har man dĂ„ planerat brott, sĂ€ger Jonas Eronen.

Polisen kommer nu att hÄlla fler förhör, sammanstÀlla material och analysera beslag frÄn insatsen, enligt Eronen.

– Polisens utredare rĂ€knar med att det kommer att bli fler misstĂ€nkta och att ytterligare personer kan komma att frihetsberövas. Man tror helt enkelt att Ă€rendet kommer att vĂ€xa.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!