Rättegången mot sammanlagt 19 personer kopplade till Gottsundanätverket i Uppsala inleddes i maj och hölls av säkerhetsskäl i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
På torsdagen meddelades dom i målet. Sju personer mellan 27 och 55 år gamla döms till fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.
Nätverkets utpekade ledare, en 44-årig Uppsalabo som uppges ha styrt verksamheten från Spanien, får det längsta straffet. Han döms till tolv år och två månaders fängelse. Övriga döms till fängelse i mellan sex år och två månader och nio år och sex månader.
"Det har varit fråga om allvarlig brottslighet som pågått i olika delar av landet och i en närmast företagsliknande struktur där olika personer haft olika roller", säger Åsa Hanna, rådman vid Uppsala tingsrätt, i ett pressmeddelande.
Annan bedömning
Ytterligare två personer döms för grovt narkotikabrott till fängelse i fem år respektive fyra år och tre månader. En tredje döms för narkotikabrott av normalgraden till fängelse i ett år och sex månader. Sex personer frikänns helt och övriga döms för ringa brott.
Kammaråklagare Anna Arnell konstaterar att tingsrätten valt att inte helt följa åklagarsidans linje.
– Jag har inte hunnit gå igenom hela domen ännu, men vi kan konstatera att tingsrätten gjort en i vissa delar väldigt annorlunda, mer försiktig, bedömning av bevisningen än vad vi gjort. Bland annat bedömer man att en av huvudmännen inte går att koppla till krypterad kommunikation, säger hon.
TT: Kan det bli aktuellt med ett överklagande?
– Det kan bli aktuellt, men närmare detaljer kring det får vi fundera på. Vid sådana här omfattande processer blir det ofta så att man tar en prövning i hovrätten också, säger Anna Arnell.
Hundratals kilo
Enligt åklagare har nätverket smugglat in hundratals kilo narkotika, däribland kokain, amfetamin och cannabis, som därefter sålts vidare i mindre partier i hela landet. Gatuvärdet på beslag som gjorts av tull och polis bedöms uppgå till 110 miljoner kronor.
– En viktig effekt av domen är att all narkotika som tagits i beslag nu är borta från marknaden. En annan är att verksamheten nu stoppats. Den var väldigt omfattande och välorganiserad och nu har vi en aktör mindre på narkotikamarknaden, säger Anna Arnell.
Internationella kopplingar
Polisen slog till mot nätverket under 2021 efter information från den internationella polisinsatsen Trojan Shield. En stor del av bevisningen kommer från den krypterade meddelandeappen Anom, som amerikanska FBI distribuerade och lurade brottslingar över hela världen att använda.
Utredningen har haft flera internationella kopplingar, och enligt Uppsalapolisen föregicks åtalet av omfattande samarbete med polis i Nederländerna, Spanien och Österrike.