Tonårsflicka åtalad för mord på barn

En tonårsflicka under 18 år åtalas för mord i Vällingby i västra Stockholm i somras. Offret är enligt flera medier flickans lillebror.

En tonårsflicka åtalas för mord i Vällingby i västra Stockholm i somras. Arkivbild.

En tonårsflicka åtalas för mord i Vällingby i västra Stockholm i somras. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Brott2022-11-18 09:04

Det var den 16 juli som polisen larmades till en fastighet i Vällingby och den nu åtalade tonårsflickan greps misstänkt för mordförsök. Dagen efter avled offret, ett barn under 15 år.

Flera medier rapporterar att offret är flickans yngre bror.

– Jag gör gällande att jag har tillräckligt mycket bevisning för att kunna styrka att det funnits uppsåt att döda, säger åklagaren Josefina Yalo som på fredagen lämnade in en stämningsansökan gällande mord till Solna tingsrätt.

Hon har tidigare konstaterat att det finns en koppling mellan den misstänkta och offret, men vill inte bekräfta att de båda är syskon.

– Målsägaren är ett barn och är närstående till flickan, säger hon.

"Synnerlig hänsynslöshet"

Åklagaren yrkar i andra hand på att flickan ska dömas för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Detta då gärningen, enligt stämningsansökan, varit "livsfarlig och den tilltalade visat synnerlig hänsynslöshet samt råhet".

– Det är det jag ser som det andra alternativet till vad det är som har hänt. Att det här våldet har utövats på det sätt jag gör gällande i förstahandsyrkandet, men att uppsåtet att döda inte funnits där, säger hon.

Upprepade larm

Enligt Dagens Nyheter hade både polisen och socialtjänsten fått upprepade larm om att den nu mordmisstänkta flickan haft svårigheter att hantera sin aggressivitet.

Tidningen uppger vidare att båda myndigheter anmält sig själva. Polisen för tjänstefel och socialtjänsten genom lex Sarah-anmälningar till Ivo avseende både flickan och lillebrodern. Polisens utredning har enligt DN lagts ner, medan lex Sarah-anmälningarna hos Ivo är pågående.

Den åtalade flickan har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning och bedöms kunna lida av en allvarlig psykisk störning.

Hennes försvarare Robin Söder vill inte kommentera ärendet.

Flickan nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!