Tonårspojkar häktade efter våldsvåg i Stockholm

Två tonårspojkar sitter nu häktade misstänkta för inblandning i skottlossningar – varav en dödlig – efter den senaste tidens våldsvåg i Stockholmsområdet. Ytterligare två unga män är frihetsberövade misstänkta för sprängdåd.

En tonårspojke har häktats misstänkt för medhjälp till mord efter dödsskjutningen utanför McDonalds i Vällingby centrum på nyårsafton. Arkivbild.

En tonårspojke har häktats misstänkt för medhjälp till mord efter dödsskjutningen utanför McDonalds i Vällingby centrum på nyårsafton. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-01-06 18:55

Sedan juldagens mord på en man i 30-årsåldern i Rinkeby har en rad grova gängrelaterade våldsbrott inträffat. Det rör sig om skjutningar och sprängningar i bland annat Enskededalen, Farsta, Jordbro, Vällingby, Rågsved och Grimsta.

Enligt polisen är flera av dåden sammankopplade och del av en våldsam händelsekedja i den undre världen.

Tre skjutna vid McDonalds

En 16-årig pojke häktades på fredagen misstänkt för medhjälp till mord på en man i 20-årsåldern i Vällingby i västra Stockholm på nyårsafton. Ytterligare två män skadades när skott avlossades utanför en McDonalds-restaurang.

Sedan ett tag sitter en 15-årig pojke häktad misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott efter skottlossning mot en lägenhetsdörr i Gubbängen i södra Stockholm den 28 december.

I onsdags häktades en 22-årig man misstänkt för en kraftig explosion vid en port i Farsta, också det den 28 december. Brottsmisstankarna gäller allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En annan ung man, 18 år gammal, greps i torsdags misstänkt för inblandning i ett sprängdåd i en port till ett flerfamiljshus i Rågsved på nyårsaftons morgon. Han var anhållen i sin frånvaro.

Släppt på fri fot

Samtidigt har en man som varit anhållen för en portsprängning i Bagarmossen den 2 januari släppts på fri fot. Misstanken mot mannen kvarstår, men åklagaren anser inte att det finns skäl att hålla honom frihetsberövad.

Polisen har inte gripit någon efter att en man i 25-årsåldern sköts ihjäl och en annan skottskadades vid pendeltågsstationen i Jordbro söder om Stockholm i onsdags.

Ingen har heller gripits för juldagsmordet i Rinkeby.

Fakta: Våldsvågen i Stockholm

25/12 – En man i 30-årsåldern skjuts ihjäl på en parkering i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

27/12 – Explosion vid ett flerfamiljshus i Enskededalen i södra Stockholm.

28/12 – Skottlossning mot ett flerfamiljshus i Gubbängen i södra Stockholm. Senare samma dag besköts en lägenhetsdörr i samma hus.

28/12 – En port i Farsta i södra Stockholm sprängs.

31/12 – Tidigt på nyårsafton detonerar en sprängladdning i en port i Rågsved i södra Stockholm.

31/12 – Tre personer beskjuts utanför McDonalds i Vällingby centrum, i nordvästra Stockholm. En man i 20-årsåldern avlider på sjukhus och två skottskadas.

2/1 – Tidigt på morgonen sprängs en port i Grimsta i västra Stockholm. En dryg timme senare exploderar en port i Bagarmossen i södra Stockholm.

4/1 – Två män skjuts i Jordbro i Haninge kommun. En av dem, i 25-årsåldern, avlider.

5/1 – Explosion i ett trapphus till ett flerfamiljshus i Farsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!