Tonårspojke döms för knivmord i Sundsvall

En 17-årig pojke döms för att ha knivmördat en man i Sundsvall i höstas. Åklagaren yrkade på fängelse men påföljden blir tre års sluten ungdomsvård.

Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff för 17-åringen men pojken döms nu till sluten ungdomsvård. Arkivbild.

Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff för 17-åringen men pojken döms nu till sluten ungdomsvård. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2022-11-21 11:29

Offret, en man i 30-årsåldern, dog efter att ha blivit huggen i bröstkorgen med kniv i området Johannedal i Sundsvall på kvällen den 8 september i år.

17-åringen greps en dryg vecka efter mordet och har sedan dess suttit häktad. Han döms nu av Sundsvalls tingsrätt för mord, narkotikabrott samt två fall av penningtvättsbrott.

Pojken själv har förnekat brott och sagt att det var en olycka att mannen blev stucken i samband med ett bråk om en narkotikaaffär.

Enligt tingsrätten går dock inte pojkens förklaring ihop med andra uppgifter i utredningen, utan domstolen anser det klarlagt att han utdelat hugget medvetet och med "viss kraft".

Åklagare Jens Göransson hade yrkat på fängelsestraff för 17-åringen men tingsrätten dömer honom till tre års sluten ungdomsvård.

Pojken ska även betala skadestånd till offrets anhöriga.

– Vi är glada att det inte blev fängelse i alla fall, utifrån att åklagaren hade yrkat på det. Det är vi tacksamma för, säger pojkens försvarare Daniel Nordfjell.

Mindre nöjda är de över att domstolen valde att rubricera händelsen som mord.

– Jag menar att tingsrätten har kommit till ett felslut, det har varit vår inställning hela tiden. Jag tycker man har dragit för långtgående negativa slutsatser för min huvudman kring vissa omständigheter, säger Nordfjell.

Han kan ännu inte svara på om försvaret kommer att överklaga domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!