Tonårstjejer frias för förberedelse till mord

De två unga kvinnorna som åtalats för förberedelse till mord i Malmö frias av tingsrätten, rapporterar Sydsvenskan. Samtidigt döms en man i 20-årsåldern till sju års fängelse för det planerade mordet, som aldrig genomfördes.

Tonårstjejerna frias av Malmö tingsrätt. Arkivbild.

Tonårstjejerna frias av Malmö tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-10-31 16:35

Det var i mars i år som polisen vid en husrannsakan hittade en pistol hos en av de då 17-åriga flickorna. Den ena har sedan dess hunnit fylla 18.

Bakgrunden till åtalet är en konflikt mellan en Malmöbo och en internationellt efterlyst narkotikahandlare, som enligt Sydsvenskan har kopplingar till den efterlyste gängledaren Rawa Majid.

Narkotikahandlaren beställde enligt domen ett mord på Malmöbon av den nu dömde 20-åriga mannen. De unga kvinnorna har förvarat en pistol och följt med 20-åringen till Malmöbons adress. Men mordet skedde aldrig – den tilltänkta måltavlan var inte hemma vid tillfället.

Enligt tingsrätten är det inte bevisat att de två unga kvinnorna faktiskt förstått vad som skulle hända och därför frias de för förberedelse till mord. Däremot döms de båda till ungdomsvård för grovt vapenbrott.

20-åringen döms till sju års fängelse för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Han ska även betala 120 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

En fjärde åtalad, en 23-årig man, frias för medhjälp till förberedelse till mord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!