Tovefallet prövas på nytt – det här har hänt

Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove, 21, i tingsrätten. På onsdagen inleds den nya rättegången i Göta hovrätt. Det här har hänt hittills i det uppmärksammade fallet.

I dag inleds hovrättsförhandlingen om 21-åriga Toves död. På bilden syns platsen där hennes kropp hittade i november, samt en bild från en övervakningskamera på baren Nöjet där hon sist sågs i livet.

I dag inleds hovrättsförhandlingen om 21-åriga Toves död. På bilden syns platsen där hennes kropp hittade i november, samt en bild från en övervakningskamera på baren Nöjet där hon sist sågs i livet.

Foto: Adam Ihse/TT och polisens förundersökning

Brott2023-10-04 07:03

16 oktober: Strax efter klockan två natten till söndagen pratar 21-åriga Tove i telefon med sin pojkvän. Hon har varit på baren Nöjet i Vetlanda med sina vänner.

Under kvällen har det uppstått bråk mellan henne och en bekant, men i telefon låter Tove glad och berättar att de är på väg hem till den bekanta för att tala ut. Det är sista gången pojkvännen hör hennes röst.

När Tove inte kommer hem anmäls hon som försvunnen. Polisen upprättar en regional särskild händelse, Missing people kopplas in och hundratals frivilliga engagerar sig i sökandet. Toves försvinnande blir en riksnyhet.

17 oktober: Två kvinnor, i dag 19 respektive 20 år gamla, anhålls misstänka för människorov. De båda, men särskilt den äldre av dem, är bekanta till Tove – men deras relation har under en tid kantats av konflikter. Det är dem hon följt med hem för att tala ut efter bråket på Nöjet.

2 november: Tove hittas död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

17 mars: 19- och 20-åringen åtalas misstänkta för mord och grovt gravfridsbrott. Enligt åtalet har de dödat Tove genom att ta strypgrepp på henne när hon låg på golvet, de har sedan transporterat hennes kropp till skogsområdet där de har försökt bränna upp den.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Fallet har fått stor uppmärksamhet och redan under småtimmarna börjar nyfikna köa utanför rätten för att få en åhörarplats.

Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk i lägenheten och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

19 april: De båda kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. De är de första kvinnorna under 21 år som döms till lagens strängaste straff i Sverige.

Eksjö tingsrätt bedömer 19-åringens uppgifter om att hon sov som en efterhandskonstruktion. Rätten konstaterar att 20-åringen haft för avsikt att döda Tove eftersom hon hållit ett så långt strypgrepp, medan 19-åringen har haft ett "insiktsuppsåt".

– Med hänsyn till den tid under vilket det pågått så anser vi att hon måste ha insett och blivit medveten om att det här kommer att leda till döden, sade rättens ordförande Erik Handmark i samband med domen.

4 oktober: Fallet prövas på nytt i hovrätten.

Fakta: Hovrättsförhandlingen

Rättegången i Göta hovrätt inleds den 4 oktober och fortsätter sedan den 10 och 12 oktober.

Bland annat ska flera nya expertvittnen höras:

20-åringens försvarare Clea Sangborn har kallat två vittnen. Dels Anders Eriksson, professor i rättsmedicin som har ifrågasatt strypning som dödsorsak. Dels Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin och ledamot i rättsliga rådet.

Åklagare Adam Rullman har även han kallat två vittnen: Johan Berge, rättsläkare vid Rättsmedicinalverket, som tillsammans med kollegan Aleksandra Lazarevic gjort en förnyad analys av obduktionen. Samt Brita Zilg, specialist i rättsmedicin, överläkare och ledamot i rättsliga rådet.

Domen har överklagats av 19-åringen och 20-åringen, som båda vill frikännas från mord. Toves familj har också överklagat och begär att 20-åringen ska betala lika mycket som 19-åringen i skadestånd.

Tingsrätten dömde 19-åringen att betala en högre summa, eftersom 20-åringens försvarare endast vitsordade en lägre summa medan 19-åringen accepterade de anhörigas hela skadeståndsyrkande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!