Toves familj: Fel fokus under rättegången

När Tovefallet prövas i hovrätten har fokus hamnat på helt fel saker. Det säger målsägarbiträdet Uno Karlsson som representerar Toves familj.

Den nya rättegången i Tovefallet har kommit att handla om fel saker, säger familjens målsägarbiträde. Skiss från rättegången i tingsrätten.

Den nya rättegången i Tovefallet har kommit att handla om fel saker, säger familjens målsägarbiträde. Skiss från rättegången i tingsrätten.

Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Brott2023-10-04 20:14

Den blev uppskjuten två gånger – men på onsdagen drog rättegången i fallet om 21-åriga Toves död till sist i gång i Göta hovrätt.

Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda i oktober i fjol och hittades senare död i ett skogsområde. Två unga kvinnor, 19 och 20 år gamla, dömdes till livstids fängelse i tingsrätten.

Hänvisar till jävsanklagelse

Men inför det att hovrätten skulle pröva fallet har fokus hamnat på helt fel saker, sade målsägarbiträdet Uno Karlsson under rättegångens första dag.

– Hur många rättsläkare vi kan trycka in? Åklagaren i mordet ska bli domare, kan han tjänstgöra i målet? Den nya åklagaren har tidigare varit domare, kan han jobba i målet?

Han syftar dels på att inte mindre än fem olika rättsläkare har uttalat sig i fallet, som har kommit att kretsa mycket kring den exakta dödsorsaken, och dels på att den nya åklagaren på måndagen jävsanmäldes av en av försvararna.

Jävsanmälan prövades och avslogs av hovrätten för västra Sverige, men försvararen Clea Sangborn har fortsatt möjlighet att anmäla missnöje för att få överklaga beslutet.

– Allt detta har skapat stora rubriker, stora skriverier och en ganska tung press för mina klienter. Så sent som i går visste vi inte om rättegången skulle börja i dag, säger Uno Karlsson och syftar på Toves familj, som var närvarande under rättegången.

"För teoretiskt"

Rättegången måste nu byta fokus till att handla om det som är viktigt på riktigt, menar målsägarbiträdet.

– Vi måste fokusera på vad det här handlar om: Tove. Hon var en ung, levnadsglad tjej. Hon var mycket älskad av sin familj, säger Uno Karlsson och tillägger:

– Det finns en risk att det här blir en alldeles för teoretisk rättegång som bara handlar om rättsmedicin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!