Toves sambo lättad: "Känner att rätten lyssnat"

Efter en uppslitande rättegång kom domen – båda kvinnorna döms till livstids fängelse. 21-åriga Toves sambo tog emot beskedet med lättnad. –Det får inte tillbaka hans sambo, men han känner att rätten lyssnat, säger sambons biträde Andreas Hannah.

Anhöriga till 21-åriga Tove under rättegången i Eksjö tingsrätt.

Anhöriga till 21-åriga Tove under rättegången i Eksjö tingsrätt.

Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Brott2023-04-19 15:21

Rättsprocessen kring 21-åriga Toves död i Vetlanda i höstas har varit mycket uppmärksammad.

Efter att hon hittades död i början av november har dessutom mer och mer detaljer om den ödesdigra utekvällen i Vetlanda framkommit offentligt.

Samtidigt har familjen kämpat för att komma till rätta med vad som hänt.

Att båda de åtalade kvinnorna nu döms för mord och grovt gravfridsbrott är en viktig del i processen, enligt Andreas Hannah, som är målsägandebiträde åt Toves sambo.

"Oerhört betungande"

– För min klient har det viktiga inte varit påföljden, utan att de fälls till ansvar för mord och gravfridsbrott, säger Andreas Hannah.

– För honom har det varit självklart, så det är viktigt att rätten landar i samma slutsats.

TT: Hur har din klient mått under den här processen?

– Jag tänker att alla människor som har någon de förlorar, som rycks bort på det allra grymmaste sättet, måste det givetvis vara oerhört betungande för.

– Därför kändes det väldigt bra när åklagaren väckte åtal, att det var väl underbyggt, att det fanns stark bevisning och att nu tingsrätten ser det på samma sätt som han själv gör. Det är ändå någon form av att man blivit lyssnad till.

"Känns bra"

Även för Toves föräldrar och syskon har det viktigaste varit att någon döms för dödsfallet, uppger deras målsägandebiträde Uno Karlsson.

– Det känns bra för de anhöriga att det inte bedöms som en olyckshändelse, utan att man har bedömt det som mord och att det är inte bara är en utan två personer som hålls ansvariga för Toves död, säger han.

– Påföljden var inte det viktigaste. Det var viktigare att någon eller några hölls ansvariga för att ha berövat Tove livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!