Trängda poliser skottskadade tre i Norrköping

Stenkastning, brinnande bilar och många gripna präglade påskdagen i Linköping och Norrköping. Tre personer träffades av polisens kulor, utan allvarligare skador. Vid 21-tiden var läget lugnt.

Tre personer skottskadades vid upploppen i Navestad i Norrköping.

Tre personer skottskadades vid upploppen i Navestad i Norrköping.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Brott2022-04-17 12:53

I stadsdelen Navestad i Norrköping sattes flera bilar i brand och polisen avfyrade flera varningsskott. 100–150 personer ska ha deltagit i upploppen som följt efter högerextremisten Rasmus Paludans möten och koranbränningar.

TT:s fotograf rapporterade att flera poliser bar fram en skottskadad man till ambulanspersonalen:

– Det var sex–åtta poliser som kom bärande på honom. De ropade "man skjuten i benet" till ambulanspersonalen. Den skadade skrek av smärta och kördes sedan iväg med ambulansen.

Region Östergötland uppger för TT att tio personer förts till sjukhus efter upploppen, de flesta med lindriga skador.

Sköts på en bro

Alla de tre skottskadade ska ha träffats av rikoschetterande poliskulor.

– Såvitt vi har kännedom om är det inga direktskott, sade polisens presstalesperson Johnny Gustavsson till TT på söndagskvällen.

Han har ingen uppgift om hur många poliser som sköt.

– Som jag har fått det till mig är det en händelse vid ett särskilt tillfälle. Det skedde på en bro.

TT: Vad hände?

– Det får utredningen visa. I stort handlade det om att många personer tryckte på ett antal poliser som var tvungna att dra sina tjänstevapen. Det var en allvarlig situation, säger Johnny Gustavsson.

Som rutinen bjuder när en polis har använt tjänstevapnet väntar en särskild utredning av händelseförloppet. Det är oklart om poliserna bar kroppskameror men skottlossningen är dokumenterad, enligt Johnny Gustavsson.

Kastad brandbomb

Två av de skadade fick åka ambulans till sjukhus. Den tredje tog sig in för egen maskin.

– Två av dem blev färdigvårdade snabbt, medan en behövde opereras, säger Johnny Gustavsson.

Även i stadsdelen Skäggetorp i Linköping blev det våldsamt under eftermiddagen.

– Man har kastat sten och även någon form av brandbomber mot polisen, säger Johnny Gustavsson.

I Linköping greps 14 personer misstänkta för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och eventuellt andra brott.

I Norrköping greps elva personer för samma misstankar. I båda städerna omhändertog och avvisade polisen dessutom ett okänt antal personer.

Dök aldrig upp

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, hade aviserat att han skulle komma till Linköping och Norrköping under söndagen, eftersom torsdagens försök ställdes in på grund av våldsamma upplopp.

Paludan hade inget tillstånd till några nya demonstrationer och syntes aldrig till. Enligt polisen verkade han inte ha haft för avsikt att genomföra sammankomsterna.

Efter påskdagens våldsutbrott planerade polisen att stanna kvar i de drabbade stadsdelarna över natten, enligt Johnny Gustavsson.

Paludan inledde sin senaste "valturné" i Jönköping torsdags. Där genomförde han en koranbränning bakom polisens avspärrningar.

Senare på dagen fortsatte han till Linköping och Norrköping där hundratals personer mötte upp – och attackerade polisen samt stack polisfordon och civila bilar i brand. Läget gjorde att Paludan inte kunde hålla sina tillståndsgivna sammankomster.

På fredagen lyckades han under bråkiga former att göra det i Stockholmsförorten Rinkeby, men i Örebro några timmar senare urartade allt till kaos med mer stenkastning och brända fordon. Några maskerade ungdomar tog över en polisbuss och körde runt ett tag innan den också brändes upp.

I Örebro skadades tolv poliser. Flera poliser skadades även i Linköping och Norrköping.

Stadsbuss i brand

I Landskrona och Malmö fortsatte på lördagen sammandrabbningarna mellan polis och våldsverkare. Inte heller där fick Paludan tillfälle att bränna koranen.

Framåt midnatt blev det återigen stökigt i Malmö. Bränder anlades på flera håll i och runt stadsdelen Rosengård, bland annat i ett miljöhus, sopkärl och en bil.

Ett tiotal polisbussar och hundpatrull ryckte ut till området där även en av Skånetrafikens stadsbussar började brinna.

– Ett brinnande föremål kastades in i bussen. Föraren försökte släcka, men det gick inte och bussen utrymdes. Alla ska ha klarat sig utan fysiska skador, men de är skärrade, säger Mikael Espling vid Skånetrafiken, till SVT Nyheter.

Fakta: Rasmus Paludan

Rasmus Paludan föddes den 2 januari 1982 i Danmark. Han har svensk far och har därför även svenskt medborgarskap.

Växte upp i Hornbaeck som den äldsta av tre syskon.

Utbildade sig till jurist vid Köpenhamns universitet och startade senare sin egen advokatfirma.

Inledde sin politiska bana 2003 då han blev medlem i det socialliberala partiet Radikale Venstre ungdomsförbund.

Blev först känd för en bredare allmänhet 2007 då han startade en hemsida där han hängde ut cyklister som bröt mot trafikregler.

Gick 2017 med i Nye Borgerlige och blev utnämnd till partiets kandidat till kommunvalet i Köpenhamn.

Bildade senare samma år det högerextrema partiet Stram Kurs sedan han på grund av sina uttalanden inte längre var välkommen i Nye Borgerlige.

Paludan har dömts för hets mot folkgrupp och ärekränkning efter rasistiska uttalanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!