Tre döms för mordet på Årstabron

I september 2020 hittades en man skjuten till döds på Årstabron i Stockholm. Två män döms nu till livstids fängelse och en tredje döms till 14 års fängelse för sin inblandning i mordet.

Den 17 september 2020 hittades en man skjuten till döds på Årstabron i Stockholm. Arkivbild.

Den 17 september 2020 hittades en man skjuten till döds på Årstabron i Stockholm. Arkivbild.

Foto: TT

Brott2022-01-19 05:57

Mannen hittades natten mellan den 16 och 17 september och hade skjutits med fem skott.

En 21-åring och 28-åring döms av Södertörns tingsrätt för att ha mördat mannen. 28-åringen döms till livstids fängelse och den yngre mannen till 14 års fängelse eftersom han var 20 år när brottet begicks.

En 30-årig man döms till livstids fängelse för anstiftan av mord.

Ska överklaga

Både 28-åringen och den 30-årige mannen kommer att överklaga domen.

– Jag har talat med min klient som har meddelat att han har för avsikt att överklaga, säger 30-åringens advokat Robin Söder.

Samma besked kommer från 28-åringens advokat Peter Dahlqvist:

– Givet att han inte var släppt från häktet så hade vi räknat med att det skulle komma en fällande dom. Och självklart ska vi överklaga, det har vi redan diskuterat.

Kammaråklagare Lisa dos Santos är däremot nöjd med domen från Södertörns tingsrätt.

– Alla tre dömdes för mordet och två av dem fick också livstid och den tredje personen fick också det straff som jag yrkat på, säger Lisa dos Santos.

Anom avgörande

21-åringen och 28-åringen misstänktes tidigt för mordet på bron. De ska ha bestämt möte med offret och därefter gått med honom ut på bron, där de sköt honom med flera skott i huvudet och kroppen.

Åklagaren var redo att åtala de två männen för mordet när det kom fram ny information från Anom - den stora polisoperationen där en krypterad kommunikationstjänst spridits ut bland kriminella över hela världen.

Det ledde till att även den 30-årige mannen, som varit misstänkt i målet men där det inte funnits tillräcklig bevisning, kunde åtalas.

– Det höll inte hela vägen då bedömde jag. Men med Anom-chattarna kunde vi knyta ihop pusselbitarna på ett annat sätt.

Vänskapen upphörde

30-åringen, som av åklagaren beskrivits som en man med högt uppsatt position i olika kriminella nätverk i södra Stockholm, var den som planerade och hade motiv att mörda mannen.

– Det som har framkommit är att de här personerna har haft en tidigare bekantskap, och kanske till och med ett kompanjonskap, och båda hade umgåtts i kriminella kretsar. Sedan har den vänskapen i något läge upphört sedan något år tillbaka. Exakt vad de kommit ihop sig om vet inte jag men det har i alla fall lett till att 30-åringen haft någonting emot honom och haft ett motiv att döda honom, säger Lisa dos Santos.

Tingsrätten skriver i domen att det är "förhållandevis tydligt" i Anomchattarna att det var 30-åringen som hade motiv att mörda mannen medan 21-åringen var uppdragstagare och underställd 30-åringen.

Rätten skriver att det är "tydligt" att 30-åringen förmådde 21-åringen och 28-åringen att utföra gärningen. Hans medverkan ska därför bedömas som anstiftan till mord.

21-åringen och 28-åringen bedöms båda ha varit gärningsmän vid mordet på bron. "Det gäller även med beaktande av att allt talar för att det endast var en av dem som avlossade skotten mot (NN)".

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel tingsrätt som meddelat dom.

Fakta: Anom och Encro

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras. Men materialet har även ifrågasatts från bland annat advokathåll.

I början av juni avslöjades att FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckades sprida bland kriminella. Vad de inte visste var att polisen fick en hemlig kopia av de meddelanden som skickades via tjänsten.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen. Vanligen har enheterna saknat funktioner som gps, mikrofon och kamera. Meddelanden har också kunnat förstöras av sig själva och med ett ”paniklösenord” har telefonerna kunnat låsas så att de blivit obrukbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!