Tre män åtalas efter upplopp i Linköping

Tre män åtalas misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskupploppen i Linköping. Fler förundersökningar pågår.

En utbränd civil polisbil efter upploppet i Skäggetorp den 14 april.

En utbränd civil polisbil efter upploppet i Skäggetorp den 14 april.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Brott2022-06-29 11:50

Under påskhelgen bröt oroligheter ut på flera håll i landet där Rasmus Paludan planerat koranbränningar. Den 14 och 17 april hade han tillstånd i Linköping men innan någon koran hann brännas startade våldsamma upplopp i stadsdelen Skäggetorp. Flera poliser och polisfordon skadades när de fick stenar, bangers och fyrverkerier kastade mot sig. Nu åtalas tre män i 20-årsåldern misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

"Under påskveckan möttes polisen av ett våld och en omfattning som vi inte varit med om tidigare, vilket var en stor utmaning för de som jobbade på plats", säger John Skoog, utredningsledare på polisens grupp för grova brott i Linköping.

25 poliser skadades

Under upploppet den 17 april brändes bildäck, bilar tändes på, polisbilar hindrades från att ta sig fram, smällare kastades in i en privat lägenhet och 25 poliser skadades, står det i åtalet. En privatperson träffades av en sten och fick en allvarlig hjärnskakning. Åtta polisfordon skadades. En av de åtalade misstänks ha kastat ett stort antal stenar mot polisen. Den andra misstänks ha maskerat sig och kastat stenar mot polisfordon och den tredje för att ha ha kastat sten mot polisfordon och drivit på folkmassan.

I måndags dömdes fyra män till fängelse i mellan fyra och fem och ett halvt år efter påskupploppet i Örebro. De tre åtalen på onsdagen är de första efter upploppen i Linköping. Med hjälp av videomaterial har polisen identifierat 19 personer som är misstänkta för brott och fler åtal väntar.

Fakta: Blåljussabotage

Sabotage mot blåljusverksamhet kan handla om att angripa eller på annat sätt störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal, försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet.

Om brottet är grovt kan det leda till fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!