Trots Paludans uppgifter – inte på plats

Den högerextrema provokatören Rasmus Paludan har sagt att han ska återvända till Östergötland för nya demonstrationer på söndagen. Men på eftermiddagen hade han fortfarande inte dykt upp, enligt polisen.

En stadsbuss brann i Rosengård i Malmö under natten till söndagen.

En stadsbuss brann i Rosengård i Malmö under natten till söndagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-04-17 00:49

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, skriver på partiets hemsida att han har för avsikt att demonstrera i både Linköping och Norrköping på söndagen.

De planerade besöken i städerna i torsdags blev inställda på grund av de våldsamma upplopp som utbröt.

En hel del människor rör sig i Skäggetorp i Linköping dit Paludan sagt att han ska komma. Men vid 14-tiden på söndagen säger polisens presstalesperson Johnny Gustafsson att Paludan inte synts till. Stämningen beskrivs som förhållandevis lugn.

Några bilrutor har krossats, skriver Corren.

Polisen har inte gett tillstånd till några nya demonstrationer, och något sådant kommer inte heller att utfärdas i sista minuten, säger polisens kommenderingschef Mikael Backman.

– Vi har inte behandlat någon ansökan, än mindre beviljat någon.

"Vi behöver inget tillstånd då polisen inte skyddar demonstrationer även om de har tillstånd", skriver Paludan på sin hemsida.

Hänvisas till annan plats

TT: Vad gör polisen om han dyker upp utan tillstånd?

– Då kommer han att rapporteras för brott mot ordningslagen, och vi kommer i så fall inte tillåta att sammankomsten sker på den här platsen. Då hänvisas han till en annan plats, säger Mikael Backman.

TT: Och om han ignorerar den anvisningen?

– Vi har alltjämt ansvaret för upprätthållande av ordning och säkerhet och kommer fortlöpande bedöma avsikter från honom och kontinuerligt göra hot- och riskbedömningar. Vi prövar fortlöpande frågor om insatsbehov med anledning av till exempel en ankomst från honom.

TT: Kan ni mobilisera med så här kort varsel?

– Vi offentliggör aldrig vilken typ av förmåga vi har, men vi har förmåga att hantera en sådan situation.

Brände buss

De senaste tre dagarna har präglats av bråk, upplopp och våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i samband med Rasmus Paludans koranbränningar: I Linköping och Norrköping på torsdagen, Stockholm och Örebro på fredagen – och Malmö och Landskrona på lördagen.

Lördagens besök i Skåne ledde till våldsamma upplopp i både Malmö och Landskrona.

Situationen lugnade sig i båda städerna vid 20-tiden, men framåt midnatt blev det återigen stökigt i Malmö. Bränder anlades på flera håll i och runt stadsdelen Rosengård, bland annat i ett miljöhus, sopkärl och en bil.

Ett tiotal polisbussar och hundpatrull ryckte ut till området där även en av Skånetrafikens stadsbussar började brinna.

– Ett brinnande föremål kastades in i bussen. Föraren försökte släcka, men det gick inte och bussen utrymdes. Alla ska ha klarat sig utan fysiska skador, men de är skärrade, säger Mikael Espling vid Skånetrafiken, till SVT Nyheter.

Sten och molotovcocktails kastades mot polisen, som vid 02.30-tiden uppgav att situationen i stadsdelen fortsatt var stökig och att man arbetade med att säkra räddningstjänstens arbete och återställa ordningen.

Ingen skadad – ingen gripen

Tre timmar senare rörde sig fortfarande maskerade personer på Rosengårds gator och satte eld på papperskorgar. Efter klockan 06 hade läget lugnat sig.

Räddningstjänsten uppger för Sydsvenskan att ambulanser under natten inte kunnat ta sig fram till bränderna, men ingen ska ha skadats.

– Det har varit väldigt oroligt i Malmö, men lyckligtvis så har ingen kommit till skada. Det är helt otroligt, säger polisens presstalesperson Kim Hild på söndagsmorgonen.

TT: Har det skett några gripanden?

– Vi har inga gripna.

I Örebro skadades tolv poliser i sammandrabbningarna och flera polisbilar stacks i brand. Flera poliser skadades även i samband med torsdagens demonstrationer i Linköping och Norrköping.

Ett flertal personer misstänks för brott i samband med de tidigare våldsamheterna.

Rättad: I en tidigare version fanns ett felaktigt namn på ett befäl på räddningstjänsten.

Stökigt i Malmö med bland annat stenkastning mot polisen i natt.
Stökigt i Malmö med bland annat stenkastning mot polisen i natt.
Fakta: Rasmus Paludan

Rasmus Paludan föddes den 2 januari 1982.

Växte upp i Hornbaeck som den äldsta av tre syskon.

Utbildade sig till jurist vid Köpenhamns universitet och startade senare sin egen advokatfirma.

Inledde sin politiska bana 2003 då han blev medlem i det socialliberala partiet Radikale Venstre ungdomsförbund.

Blev först känd för en bredare allmänhet 2007 då han startade en hemsida där han hängde ut cyklister som bröt mot trafikregler.

Gick 2017 med i Nye Borgerlige och blev utnämnd till partiets kandidat till kommunvalet i Köpenhamn.

Bildade senare samma år det högerextrema partiet Stram Kurs sedan han på grund av sina uttalanden inte längre var välkommen i Nye Borgerlige.

Paludan har dömts för hets mot folkgrupp och ärekränkning efter rasistiska uttalanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!