Tullbeslag av farliga smällare ökar kraftigt

Tullverket har hittills i år beslagtagit dubbelt så mycket olagliga fyrverkerier som under hela förra året. Merparten är så kallade bangers. –Vi oroas eftersom det finns en koppling till gängkriminalitet och sprängningar, säger Martin Petersson vid Tullverket.

Många av de bangers som Tullverket tar i beslag är köpta på nätbutiker i Polen, Tyskland och Tjeckien.

Många av de bangers som Tullverket tar i beslag är köpta på nätbutiker i Polen, Tyskland och Tjeckien.

Foto: Tullverket

Brott2021-12-17 06:00

Totalt i år har tullen beslagtagit över 19 000 pyrotekniska produkter. Under hösten har det ökat kraftigt. Bara sedan september handlar det om 15 000 smällare.

Tre av fyra beslagtagna pjäser är bangers, enligt Tullverkets genomgång.

– De kraftigaste som kallas Cobra 8 har samma sprängverkan som en handgranat. Även steget under har väldigt kraftig sprängverkan, säger Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning.

Beställs på nätet

Bangers är en fara för människor, och olagliga att både använda och importera utan tillstånd. De förekommer bland kriminella och har vid olika sprängdåd runt om i landet orsakat skador på till exempel fasader, portar och bilar.

Smällarna beställs ofta på nätet från länder där de är lagliga att sälja, bland annat Polen, Tyskland och Tjeckien.

– Det är en blandning av personer som beställer. Vissa individer har en klar koppling till gängkriminalitet och organiserad brottslighet. Andra, som tagit in en stor mängd bangers, är inte kända sedan tidigare, säger Martin Petersson.

Bangers förekommer även i samband med fotbollsmatcher och nyårsfirande.

Sedan rekordåret 2018 – med drygt 28 000 beslagtagna varor – har mängden minskat, för att nu öka igen. Men varför mängden beslag eskalerat i september i år vet inte riktigt tullen.

– Vissa typer av beslag går i perioder och har sina toppar och dalar. Det kan finnas en koppling till nyår. Men jag förstår inte riktigt den här mängden, för det finns egentligen inget lagligt syfte med bangers.

"Relativt effektiva"

Hittills i år har tullen beslagtagit bangers vid 102 tillfällen. Det största enskilda ärendet gäller 1 086 smällare. En del beslag görs i personbilar, men vanligtvis är det paket som kommer från nätbutiker.

TT: Hur mycket lyckas ni stoppa?

– Vi har inte riktigt möjligheten att uppskatta hur mycket vi tar och inte tar. Men tittar vi på hur vi jobbat under åren, skulle jag bedöma att vi är relativt effektiva på just det här flödet, säger Martin Petersson.

Den som utan tillstånd för in olaglig pyroteknik i landet gör sig skyldig till smuggling – ett brott med fängelse i straffskalan.

Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning.
Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning.
Fakta: Beslag av explosiva varor

Det är förbjudet att ta in explosiva varor i Sverige från ett annat land om man inte har tillstånd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Bangers, handgranater och dynamit är exempel på explosiva varor.

För att ta in fyrverkerier i landet måste man ha fyllt 18 år. Grunden är att det krävs tillstånd. Bara tomtebloss och andra enklare fyrverkerier kan utan tillstånd föras in från ett annat EES-land.

Handlar man pyroteknik från ett land utanför EES krävs det alltid tillstånd.

Det är aldrig tillåtet att föra in raketer med styrpinne utan tillstånd.

Tullverket saknade länge befogenhet att beslagta explosiva varor. Först den 1 november 2017 gav en lagändring myndigheten den möjligheten.

Källa: Tullverket, MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!