På morgonen den 15 juni förra året upptäcktes att en femårig pojke försvunnit från HVB-hemmet i Hagfors i Värmland. Några timmar senare hittades han drunknad i en närbelägen å.
Enligt kammaråklagare Stefan Wessberg fanns tydliga rutiner om att barnen på hemmet inte fick lämnas utan uppsikt. Två personer som arbetade på hemmet när pojken försvann åtalas därför, misstänkta för vållande till annans död.
– Som jurist tycker jag att det var relativt enkelt fastslå att de hade hade varit straffbart oaktsamma, säger Stefan Wessberg till TT.
De båda misstänkta förnekar att de skulle ha varit oaktsamma och nekar till brott.
"Tydliga direktiv"
Enligt Stefan Wessberg hade femåringens pappa dock varnat hemmet för att pojken var rymningsbenägen. Dessutom hade även de andra sju barnen som bodde på hemmet stora behov.
– Det fanns väldigt tydliga direktiv om att inget av de här barnen under några omständigheter fick lämnas obevakat, säger han.
– Nästa fråga är om personalen hade anledning att räkna med att oaktsamhet skulle kunna leda till att pojken smiter och går och drunknar. Då har jag kommit fram till att det inte var så osannolikt att det inte skulle vara straffbart.
I straffskalan för vållande till annans död finns fängelse i upp till två år.
Kritik mot kommun
Det aktuella HVB-hemmet lades ner några veckor efter dödsfallet.
Redan före pojkens död fanns kritik mot säkerheten på hemmet. När Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) senare granskade händelsen konstaterades att socialnämnden i Falu kommun brustit i sitt ansvar.
Enligt Ivo placerade kommunen pojken på hemmet i Hagfors, trots att man kände till hans omfattande behov och att pojkens föräldrar uttryckt oro för säkerheten på hemmet.
Pojkens far välkomnar beskedet om att två personer på HVB-hemmet nu åtalas. Men de åtalade har inte det tyngsta ansvaret för händelsen, anser han.
– Det främsta ansvaret har beslutsfattare och tjänstemän och handläggare på Falu kommun, liksom cheferna på Humana, som aldrig tagit säkerhetsbristerna på allvar, säger pappan till SVT Nyheter.