Två åtalas efter pojkes död i Hagfors

Pojken hittades drunknad, ett par timmar efter det att han försvunnit från HVB-hemmet. Nu åtalas två personer som jobbade på hemmet när femåringen försvann. "Jag bedömer att personalen varit oaktsam", säger åklagaren Stefan Wessberg i ett pressmeddelande.

Den femårige pojken försvann i juni 2021 och hittades senare drunknad i en närliggande å.

Den femårige pojken försvann i juni 2021 och hittades senare drunknad i en närliggande å.

Foto: Joachim Lagercrantz/TT

Brott2022-08-31 11:46

På morgonen den 15 juni förra året upptäcktes att en femårig pojke försvunnit från HVB-hemmet i Hagfors i Värmland.

Några timmar senare hittades han död i en närbelägen å.

Enligt kammaråklagare Stefan Wessberg fanns tydliga rutiner om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt. Två personer som arbetade på hemmet när pojken försvann åtalas därför, misstänkta för vållande till annans död.

"Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet. De två har inte haft tillräcklig uppsikt över barnen, som hade mycket speciella behov", säger Stefan Wessberg i ett pressmeddelande.

Två i tjänst

Det bodde åtta barn i olika åldrar på hemmet när pojken försvann. Nattetid fanns två personer i tjänst.

"Utredningen visar att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt. Informationen fanns både i en pärm, veckoblad och ett datasystem. Det fanns även möjlighet att ringa in personal från ett annat boende beläget bara ett par hundra meter därifrån", säger Stefan Wessberg.

Kommunen kritiserad

Det aktuella HVB-hemmet lades ner några veckor efter dödsfallet.

Redan innan pojkens död fanns dock kritik mot säkerheten på hemmet. När Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) granskade händelsen konstaterades att socialnämnden i Falu kommun brustit i sitt ansvar för den femårige pojken.

Enligt Ivo placerade kommunen pojken på hemmet, trots att kommunen kände till hans omfattande behov och att pojkens föräldrar uttryckt oro för säkerheten på hemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!