Två döda – bara en tros ha varit måltavlan

Två män är döda sedan någon öppnat eld på en krog i centrala Sandviken. Ytterligare en man och en kvinna har skadats. Polisen misstänker att en av de döda var måltavlan för dådet – och att de andra tre inte hade något med saken att göra.

Avspärrningar utanför puben i Sandviken.

Avspärrningar utanför puben i Sandviken.

Foto: Henrik Hansson / TT

Brott2023-09-21 23:38

Skottlossning bröt ut inne på puben i centrala Sandviken efter klockan 22 i torsdags.

– Vi misstänker att en person var måltavlan och att de andra tre befunnit sig på platsen av olika anledningar, men inte haft något med det att göra. Om de är anställda och/eller gäster kan jag inte säga något om, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till TT.

– Den misstänkta måltavlan är en av dem som har avlidit. Dessvärre är det andra dödsoffret alltså en person som inte hade något med det här att göra.

De döda är två män i 20- respektive 70-årsåldern, enligt polisen. De två skadade är en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern.

Två skadade

Polisen kan inte säga något mer om tillståndet för de två personer som inte är döda, förutom att deras skador "inte är livshotande".

Polisen säger sig ha en "hyfsad bild" av händelseförloppet, men vill inte berätta om det finns några uppgifter om vilken typ av vapen som använts eller om det handlar om en eller flera gärningspersoner.

– Vi får fortsatt in nya uppgifter från vittnen och vill inte föregå deras berättelser och upplevelser.

Två fall av mord

Händelsen utreds som två fall av mord. Flera patruller har arbetat på platsen och bland annat sökt skytten med helikopter. Men ingen misstänkt har ännu gripits.

En man i 20-årsåldern ska dock ha efterlysts i samband med dådet, enligt uppgifter till Gefle Dagblad. Men polisen vill inte bekräfta den uppgiften för TT eller huruvida det i nuläget finns någon misstänkt.

– Vi utreder kopplingarna till de skjutningar som vi har haft tidigare i Sandviken och även till den senaste tidens våldsspiral, säger Magnus Jansson Klarin.

– Det har förmodligen kopplingar till kriminell miljö, men jag kan inte säga vilken gruppering det skulle handla om. Det får vi se.

Flera dåd

Sandviken har det senaste året drabbats av flera skjutningar och våldsdåd med dödlig utgång, enligt Jansson Klarin.

– Vi kommer att jobba trygghetsskapande på plats i Sandviken under dagen, för att försöka möta upp allmänheten om de är oroliga, säger han.

Sandvikens kyrka håller öppet under dagen för "ljuständning och samvaro".

"Obegripliga nyheter i dag. Skjutningar mitt i vår stad, vårt Sandviken. Sorg och förstämning och ett behov av att vara tillsammans", skriver pastoratet på Facebok.

Puben skriver att den håller stängt i helgen på grund av det "tragiska som har hänt".

Rättad: Tidigare uppgav polisen att de båda skadade var män.

Polisen utanför brottsplatsen i Sandviken.
Polisen utanför brottsplatsen i Sandviken.
Fakta: Tidigare dåd i staden

Minst tre allvarliga skjutningar har inträffat de senaste två åren i Sandviken.

I juli 2023 skjuts en tonårspojke i stadsdelen Björksätra. Tre personer misstänks för inblandning i mordförsöket.

I oktober 2022 hittades en 16-årig pojke ihjälskjuten vid en cykelbana i Sandviken. Polisen kopplar mordet till gängkriminalitet.

I april 2022 hittas en man i 30-årsåldern utomhus i Sandviken med en skottskada i benet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!