Två döms efter mord på 19-åring i Enköping

Två män döms i Uppsala tingsrätt till tolv respektive sex års fängelse för medhjälp till mord på en 19-åring. Mannen hittades skjuten till döds på en åker utanför Enköping i fjol.

Avspärrning på den åker där mannen hittades död i augusti förra året. Arkivbild.

Avspärrning på den åker där mannen hittades död i augusti förra året. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Brott2022-11-30 11:11

Eftersom de två skyller på varandra har tingsrätten inte kunnat fastslå vem av dem som sköt det dödande skottet, enligt rätten.

"Det är klarlagt att någon av de tilltalade männen har dödat 19-åringen och tingsrätten har funnit att de båda har haft uppsåt till att denne skulle dödas. De döms därför envar för medhjälp till mord", säger rättens ordförande Nils Pålbrant i ett pressmeddelande.

Den ene av männen var endast 18 år när brottet begicks och domen blir därför sex års fängelse. Mannen döms även för brott mot vapenlagen. Hans kumpan som är i 30-årsåldern döms till tolv års fängelse samt utvisning.

Hänsyn har tagits till att de båda männen lämnat uppgifter som inneburit att mordet klarats upp.

Ytterligare två män som var åtalade för inblandning i mordet frias. En av dem har av de två nu dömda männen pekats ut som anstiftare till mordet. Den andre har utpekats för att på olika sätt ha hjälpt till.

Tingsrätten har inte funnit utpekandena som trovärdiga, och inte heller hittat bevisning som stödjer dem.

19-åringen hittades skjuten med ett skott i huvudet, på en åker 100 meter från en traktorväg i Tillinge den 9 augusti i fjol. Kroppen hittades av en person som på kvällen var ute och rastade sin hund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!