Två män åtalas efter påskupploppen i Norrköping

Två män åtalades på torsdagen misstänkta för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med påskupploppen i Norrköping.

Kravallutrustad polis under upploppen i Navestad i Norrköping på påskdagen. Arkivbild.

Kravallutrustad polis under upploppen i Navestad i Norrköping på påskdagen. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Brott2022-08-25 12:16

Enligt åklagaren rör brottsmisstankarna händelser under skärtorsdagen och påskdagen.

"Min främsta bevisning är även i detta åtal ett omfattande filmmaterial som jag menar tydligt visar hur aktiva de åtalade varit genom att bland annat kasta stenar mot både räddningstjänstens fordon och personal och även emot poliser. Blåljuspersonalen har utsatts för en uppenbar livsfara genom de åtalades hänsynslösa agerande", säger kammaråklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping i ett pressmeddelande.

I början av augusti kom det första åtalet rörande upploppen i Norrköping under påskhelgen. Då åtalades en man i 30-årsåldern för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman. Ytterligare ett femtiotal personer har identifierats av Norrköpingspolisen, som säger sig arbeta i ett högt tempo för att fler ska lagföras.

Flera har också dömts för inblandning i upploppen på andra håll i landet. Fram till mitten av augusti hade elva personer dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och på onsdagen dömdes ytterligare tre män för samma brott till fängelse i sju och ett halvt, sex samt fyra och ett halvt år för de våldsamma upploppen i Örebro.

Oroligheterna som utbröt på flera orter under påskhelgen startade till följd av att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin "valturné" i Sverige ville bränna islams heliga skrift Koranen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!