Två pojkar i rymning: "Hån mot brottsoffret"

Två pojkar, 14 och 15 år, har rymt från ett Sis-hem. De har båda varit inblandade i skjutningar i Stockholmsområdet.
–Det är utomordentligt allvarligt, ett hån mot brottsoffret och en provokation mot medborgarna, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

Pojkarna rymde från ungdomshemmet i måndags. Arkivbild.

Pojkarna rymde från ungdomshemmet i måndags. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Brott2023-05-09 12:02

Rymningen skedde i måndags från Sis-hemmet i Nereby utanför Göteborg, vilket Expressen var först att rapportera.

– Jag kan bekräfta att två pojkar klättrat över staketet och sedan avvikit. De här två ungdomarna var på väg från skolan till en avdelning, säger Hesam Akbari, pressekreterare på Statens institutionsstyrelse (Sis), till TT.

TT: Fanns personal på plats?

– Det har funnits personal, men det har ändå kunnat ske.

Sis ska nu utreda händelsen.

– Vi behöver prata med personerna som har jobbat, och se vad man kan göra för att det inte ska hända igen eller om det är en rutin som brustit

Greps med pistol

14-åringen skulle delta i en så kallad bevistalan i domstol på torsdag. Skjutningen han misstänks för ägde rum i Fruängen i slutet av januari. Ett tiotal skott avlossades med automatvapen in i en lägenhet.

Att även en 15-åring rymt bekräftar kammaråklagare Karin Hammar för TT. Han greps på bar gärning efter en skottlossning mot en lägenhet i Gubbängen den 28 december.

– Han greps på plats med en pistol, säger Hammar, som varit åklagare i ärendet.

– Han var under 15 då och inte straffmyndig. Han åtalades aldrig och vi förde ingen bevistalan mot honom. Men han placerades på Sis efter händelsen.

Två andra tonårspojkar dömdes i slutet av april för den händelsen och ytterligare en skjutning i Gubbängen. Domen var den första efter den våldsvåg som inleddes i Stockholm under julhelgen, och straffet blev ett år och tio månaders sluten ungdomsvård.

Föräldrarna överklagade

Åklagare Lisa dos Santos, som har hand om fallet med 14-åringen, ser allvarligt på rymningen.

– Systemet med ungdomshemmen som vi har täcker uppenbarligen inte upp för de unga grovt kriminella. På hemmen kan de fortsätta kommunicera med kriminella på utsidan samt även rymma och fortsätta begå brott, säger hon till Expressen.

Föräldrarna till pojken som misstänks i Fruängenfallet har motsatt sig sonens placering inom den slutna ungdomsvården och överklagat, enligt Expressen. De tror att han är felaktigt utpekad.

Socialtjänsten har efter att polisutredningen blev klar begärt att åklagare ska väcka en bevistalan för att få ett beslut i skuldfrågan.

"Säkerheten inte tillräcklig"

Justitieminister Gunnar Strömmer konstaterar att det är den tredje rymningen på kort tid och den andra från ett Sis-hem.

Han pekar på att regeringen vill att grova ungdomsbrottslingar ska sättas i ungdomsfängelser i stället för Sis-hem, förslag om hårdare regler för mobiler på hemmen och förslag om tvångsmedel mot unga brottslingar.

– Allt detta är nödvändigt och den nödvändigheten bekräftas av den här rymningen, säger Strömmer.

TT: Men kan inte myndigheten (Sis) göra något snabbt för att få stopp på rymningarna?

– Det är frågor som regeringen måste ställa till myndigheten, säger Strömmer.

– Att den här rymningen varit möjlig är i sig bevis för att säkerheten inte är tillräckligt hög.

Inom Sverigedemokraterna pågår en diskussion om huruvida generaldirektören för Sis bör bytas ut. Men partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof vill inte nu kräva hennes avgång.

– Jag delar kritiken att Sis-hemmen inte fungerar naturligtvis och det är klart att chefen ytterst är ansvarig, säger han.

– Men vägen framåt handlar inte om Sis-hemmen i sig, utan om ungdomsfängelser och det är det vi måste fokusera på nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!