Ung man döms för knivmord på LSS-boende

En 21-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för att ha knivmördat en ung kvinnlig anställd på ett LSS-boende i Enköping i höstas, meddelar Uppsala tingsrätt.

Blommor utanför vårdboendet i Enköping där en ung kvinna i personalen mördades i november förra året.

Blommor utanför vårdboendet i Enköping där en ung kvinna i personalen mördades i november förra året.

Foto: TT

Brott2023-02-13 14:08

Mannen har erkänt att han dödat kvinnan, och hänvisat till att han hörde röster som sade åt honom att ta sitt eget eller hennes liv.

Mordet begicks den 17 november på gruppboendet där mannen bodde och han har suttit frihetsberövad sedan dess. Offret var vid tillfället ensam personal på plats.

Enligt domen mördade mannen kvinnan genom att hugga henne med kniv i bröstkorgen, halsen och ryggen. Han ringde sedan själv larmcentralen och berättade vad han hade gjort.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid tiden för mordet. Utredningen slår fast att mannen till följd av sitt tillstånd är i behov psykiatrisk tvångsvård och bör överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Risk för återfall

Uppsala tingsrätt, som på måndagen meddelade dom i målet, gör samma bedömning. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär i praktiken att vården kan fortgå hur länge som helst.

Den särskilda utskrivningsprövningen motiveras enligt domstolen av att det till följd av mannens psykiska störning finns risk för att han återfaller i allvarlig brottslighet.

"Det ligger förstås i allas intresse, även NN:s eget, att han får erforderlig vård och därmed hindras från att begå brott igen", skriver man i domen.

Mannen ska även betala skadestånd till kvinnans anhöriga på sammanlagt drygt 530 000 kronor.

Startades i oktober

Gruppbostaden i Enköping öppnade i oktober av ett företag som har verksamheter i Mälardalen och södra Sverige. Den mördade kvinnan hade bara varit anställd i några veckor och saknade eftergymnasial utbildning, enligt åklagaren.

Boendet hyser sex lägenheter för personer med främst psykiska funktionsnedsättningar.

Händelsen utreds även som arbetsmiljöbrott för att ta reda på om det funnits några brister på arbetsplatsen i samband med händelsen. Förundersökningen pågår fortsatt och ingen person är delgiven misstanke, enligt åklagare Jenny Nordin.

Fjärde mordet

Kvinnan är den fjärde som dödats på jobbet inom vård och omsorg sedan 2014, enligt en kartläggning som Kommunalarbetaren gjorde i november.

2014 dödades en 55-årig boendestödjare, 2016 dödades en 22-årig behandlingsassistent av ett barn boende på det hem där personen arbetade och 2020 höggs en 32-årig personlig assistent ihjäl av en anhörig till den person som han arbetade hos.

Tre av de mördade arbetade inom LSS-verksamheter, alltså Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!