Personalen behövde först sammanställa information om de som rymt och sedan skicka ett fax till polisen, vilket enligt chefen för Sis-hemmet tog tolv minuter.
– Polisen hjälper inte oss förrän vi får iväg vår begäran om handräckning, säger institutionschef Catharina Högberg till radion.
På frågan varför personalen först inte gjorde ett akutsamtal till polisen säger hon:
– Man skulle kunna göra så också, att man ringer och säger att vi kommer att inkomma med en handräckning. Vi har inte en sådan rutin att det är så vi ska göra.
Kritik mot hemmet
Hon medger att det hade varit bra om de först ringt in larmet.
När polisen väl kom till platsen hade det gått 30 minuter sedan pojkarna försvunnit från hemmet, enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
– Då har man hunnit rätt långt beroende på vilket sätt man försvunnit från platsen på, säger han till radion.
Justitieombudsmannen (JO) gjorde tidigare i år en inspektion på Nereby och konstaterar att förhållandena är "oacceptabla". Delar av lokalerna i Kungälv är direkt olämpliga och beskrivs av en anställd som "råttbon".
Det framkommer även att nyanställd personal inte fått gå Sis grundutbildning, något JO menar att man måste rätta till skyndsamt.
Misstänkta för skjutning
Pojkarna, som var LVU-placerade, är misstänkta för skottlossningar under det som kom att kallas för en våldsvåg i Stockholm.
En rättsprocess skulle ha inletts mot en av pojkarna på torsdagen. Skjutningen han misstänks för skedde i Fruängen i södra Stockholm i slutet av januari. Ett tiotal skott avlossades med automatvapen in i en lägenhet.