Mellan 2015 och 2019 mer än fördubblades polisanmälningarna om rån mot personer under 18 år, från 1 084 till 2 489 stycken.
Den dystra utvecklingen bekräftades ytterligare när Brottsförebyggande rådet (Brå) året därpå kartlade ungdomsrånen, som genom enkäter visade att unga som uppgett att de utsatts för personrån de senaste åren hade ökat kraftigt.
Sett till anmälningarna ser trenden nu ut att ha vänt.
Under fjolåret anmäldes 1 428 rån mot personer under 18 år, en minskning med över 40 procent jämfört med toppnoteringen 2019.
– Det är intressant, men svårt att svara på exakt vad det beror på. Man kan tänka sig att det är en kombination av ganska många faktorer, säger Christoffer Carlsson, kriminolog vid Stockholms universitet.
Alla anmäler inte
Hur stor del av de anmälda brotten som begicks av en yngre person framgår inte i Brå:s preliminära siffror. Enligt Anna Öström, utredare på Brå och som projektledde rapporten från 2021, är det långt ifrån alla som går vidare med en anmälan när de utsatts för ett rån.
– Om man tittar över tid kan man se att ungdomsrånen går upp och ner. Vår kartläggning visade att det var en liten grupp som begick en stor del av brotten, säger Anna Öström.
De allra flesta anmälningar om ungdomsrån görs i storstäder eller storstadsnära kommuner, inte sällan nära ett köpcentrum eller gallerior eller andra mötesplatser som skolor och idrottsanläggningar.
När ökningen avtog 2020 gavs pandemin som en orsak till trendbrottet. Sedan restriktionerna släppte har antalet anmälningar däremot fortsatt att minska.
– Ungdomar var inte ute och i skolan på samma sätt, så där och då bidrog det absolut. Men sedan har det fortsatt att sjunka, och det finns säkert andra förklaringar än pandemin, säger Sara Jonsson, utredare på Brå.
Färre personrån totalt
Det är inte bara rånanmälningarna mot unga som blir färre. Personrånen i stort minskade med 11 procent jämfört med 2021 och låg under förra året på den lägsta nivån sedan 2012.
Ola Skogsberg, som är kommunpolis i centrala Göteborg, har märkt av trenden under de senaste åren. I Göteborg har kameraövervakningen kombinerat med en rångrupp på polisen varit till stor hjälp.
– Har man bara en kamerabild så är de oftast identifierade inom ett par dagar. Och sedan pandemin har det har inte blivit någon tillförsel av nya gärningspersoner, säger Ola Skogsberg.