Unicef sågar hovrättens arbete med snippadomen

Unicef Sverige är mycket kritisk till hur hovrätten – med hjälp av en ordbok – definierade "snippa" i en dom där en man friades för våldtäkt mot barn. –Upprättelse för barn får inte handla om språkförbistring, säger Unicefs barnrättsjurist Maj Fagerlund.

Hovrätten tog hjälp av Svensk ordbok för att definiera ordet snippa. Arkivbild.

Hovrätten tog hjälp av Svensk ordbok för att definiera ordet snippa. Arkivbild.

Foto: Nora Lorek/TT

Brott2023-02-28 19:02

Hovrätten för västra Sverige har rört upp starka känslor med sin mycket uppmärksammade dom från i torsdags, som friade en man som tidigare dömts i tingsrätten för våldtäkt mot en tioårig flicka i juni 2021.

Domstolen konstaterade visserligen att det är styrkt att mannen haft ett finger inne i flickans snippa, men att det inte går att styrka att mannen penetrerat hennes underliv med sina fingrar eftersom flickan inte har kunnat förklara närmare vad hon "avsett med snippan". Domstolen har därför lutat sig mot definitionen i Svensk ordbok, som beskriver "snippa" som ett vardagligt uttryck för en kvinnas yttre könsorgan.

– Vi tycker att detta är ett exempel på att man inom domstolsvärlden i vissa fall inte tycks ha tillräcklig kunskap om barns rättigheter, säger Maj Fagerlund, barnrättsjurist på FN:s barnfond Unicefs Sverigekontor.

"Falla tillbaka på ordboken"

Unicef Sverige tar inte ställning till själva skuldfrågan, men organisationen är däremot kritisk till hur hovrätten har kommit fram till sitt beslut.

– Vi är kritiska mot att man väljer att falla tillbaka på den här definitionen av snippa som finns i Svensk ordbok. Enligt barnkonventionen som är lag i Sverige har barn rätt att komma till tals, och man ska beakta det som barn säger utifrån barnets ålder och mognad. Det tycker vi inte att man har gjort i det här fallet, säger Fagerlund.

Hon nämner att domstolen kunde ha kompletterat med hur ordet snippa beskrivs i andra källor, som i barnbokslitteraturen eller på ungdomssajten Umo som är ett samarbete mellan Sveriges regioner.

"Språkförbistring"

– Om man söker i svensk ordbok hade man lika gärna kunnat titta i barnbokslitteratur och i andra källor som ungdomsmottagningarnas hemsidor. Det är därifrån barn får sin definition, säger Fagerlund.

– Upprättelse för barn får inte handla om språkförbistring, om hur äldre personer med akademisk bakgrund pratar jämfört med hur en tioåring uttrycker sig. Det ska inte stå och falla på det, säger hon.

Ett upprop på sajten change.org som riktar sig till justitieminister Gunnar Strömmer (M) har efter drygt ett dygn fått närmare 100 000 underskrifter. Uppropet kräver obligatorisk utbildning om sexualbrott för hela rättsväsendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!