Utpekad agent greps i helikopterräd – dom i dag

Mannen greps under dramatiska former med sin fru och åtalades för grov olaga underrättelseverksamhet på uppdrag av rysk underrättelsetjänst. Åklagarsidan pekar ut honom som mångårig "anskaffningsagent" – men vid rättegångens slut släpptes han ur häktet. I dag faller domen.

Teckning på den misstänkte mannen med sin advokat Ulrika Borg från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt den 25 november 2022. Arkivbild.

Teckning på den misstänkte mannen med sin advokat Ulrika Borg från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt den 25 november 2022. Arkivbild.

Foto: Anders Humlebo/TT

Brott2023-10-26 05:30

Tidigt på morgonen den 22 november i fjol dundrar lågt flygande Blackhawk-helikoptrar in över ett sömnigt villaområde strax utanför Stockholm och förblir hovrande över en vitputsad villa.

I mörkret skymtar yrvakna grannar hur operatörer från polisens nationella insatsstyrka firas ned och tar sig in genom krossade fönster innan helikoptrarna åter stiger mot skyn.

Husets ägare, ett gift par i 60-årsåldern med rötter i Ryssland, grips och anhålls misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA, respektive medhjälp till samma brott.

Misstankarna, som senare avskrivs gällande frun, rör brott som sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Uppdragsgivaren är enligt åklagaren Ryssland och den militära underrättelsetjänsten GRU. Samma organisation som i flera år hade den numera livstidsdömde spionen Peyman Kia på lönelistan.

Olovlig tekniköverföring

När rättegången inleds i en sensommarkvalmig Stockholms tingsrätt utvecklar åklagare Henrik Olin misstankarna mot den 60-årige mannen, född i Moskva, invandrad med sin fru runt millennieskiftet och svensk medborgare drygt tio år senare.

I Sverige har han drivit företag som handlat med elektronik och industriell utrustning. Genom företagen har mannen, enligt åklagaren, agerat som "anskaffningsagent" i ett världsomspännande ryskt nätverk för olovlig tekniköverföring från väst – ett system som sträcker sig tillbaka till Sovjettiden.

Enligt Olin kan mannens affärer knytas till militära fartygsprojekt, utvecklingen av vad västliga underrättelsekällor kallar en "spionsatellit" och leveranser till stängda städer kontrollerade av rysk militär.

– Mer eller mindre allt som han tar i, i sin verksamhet, pekar på det ryska militärindustriella komplexet och GRU, säger Olin under sin plädering.

Han pekar på ett stort antal affärskontakter som kopplas till GRU, varav flera stått som ägare till hans bolag och av Säpo bedöms vara underrättelseofficerare. Vidare har mannen, enligt Olin, försökt dölja sina spår med falska identiteter.

Släppt ur häkte

Åklagaren yrkar på 4,5 till 5 års fängelse och kräver att 60-åringen förblir i häkte i väntan på dom.

– Det är bara för honom att gå in på ryska ambassaden så är han borta för alltid i rättsväsendets perspektiv, varnar Olin under rättegångens sista dag.

Själv nekar 60-åringen till brott. Han säger sig ha varit ovetande om att personer han gjort affärer med agerat på uppdrag av Ryssland.

När rättegången går i mål i början av oktober kommer en fingervisning om domstolens bedömning. Efter elva månader i häkte försätts 60-åringen på fri fot eftersom man inte längre anser att det finns skäl att hålla honom frihetsberövad. Det är normalt sett en indikation på ett frikännande, alternativt en betydligt mildare påföljd än åklagaren yrkat på.

Dom meddelas på torsdagen klockan 11.

Polisens avspärrning framför huset där polisen i november 2022 grep 60-åringen och hans fru. Arkivbild.
Polisens avspärrning framför huset där polisen i november 2022 grep 60-åringen och hans fru. Arkivbild.
Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri, obehörig befattning med hemlig uppgift och olovlig underrättelseverksamhet faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Olovlig underrättelseverksamhet är enligt brottsbalken att med avsikt att gå främmande makt till mötes bedriva eller medverka till verksamhet för anskaffande av uppgifter som kan skada Sveriges säkerhet om de kommer främmande makt till handa.

Olaga underrättelseverksamhet kan även riktas mot enskilda personer och andra länder på svensk mark.

Straffskalan är fängelse i upp till två år. För grovt brott gäller fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling


Fakta: Rysslands underrättelsetjänster

Huvudstyrelsen för underrättelsetjänsten (GRU) är Rysslands militära underrättelsetjänst. GRU grundades 1942 och är underställd försvarsdepartementet. Under andra världskriget ägnade sig GRU åt att överse sabotage och motståndsrörelser som kämpade mot nazisterna. I dag bedriver GRU sin verksamhet över stora delar av världen.

De spiondömda svenskarna Stig Wennerström och Stig Bergling, huvudpersoner i Sveriges två största spionskandaler, spionerade båda för GRU:s räkning. Det gjorde även de två bröderna Peyman och Payam Kia, som dömdes för spioneri tidigare i år.

Ryska federationens yttre underrättelsetjänst (SVR) är Rysslands civila utrikesunderrättelsetjänst och underställd presidenten. SVR är arvtagare till den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. När KGB upplöstes i samband med Sovjetunionens sammanbrott bildades SVR (utrikes) och FSB (inrikes).

I fjol dömdes en 47-årig konsult till tre års fängelse för att ha spionerat på Volvo och Scania för Rysslands räkning. Kontakten med mannen skedde enligt åklagaren via en SVR-agent.

Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) är Rysslands inre säkerhetstjänst och underställd presidenten. FSB är likt SVR arvtagare till KGB. FSB ägnar sig åt bland annat kontraspionage, övervakning och terrorismbekämpning. FSB agerar inom Rysslands gränser och i landets närområde, däribland Ukraina och Baltikum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!