Utpekad rysk agent frias – trots GRU-koppling

Den man som åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA för Rysslands räkning frias. Detta trots att Stockholms tingsrätt slår fast att han anskaffat avancerad teknik åt den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.
–Ett rättsligt oprövat område, säger åklagare Henrik Olin.

Den man i 60-årsåldern som åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA för Rysslands räkning frias av Stockholms tingsrätt. Arkivbild

Den man i 60-årsåldern som åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA för Rysslands räkning frias av Stockholms tingsrätt. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2023-10-26 11:02

”Huvudfrågan i målet är om den tilltalades verksamhet kunnat leda till spioneri. För straffansvar enligt åtalet krävs att verksamheten haft syftet att inhämta känsliga uppgifter med stort skyddsvärde rörande Sverige och USA för att begå spioneri. Åklagaren har inte kunnat styrka att avsikten med verksamheten varit att inhämta sådana uppgifter", säger rådmannen Jakob Hedenmo i ett pressmeddelande.

Åklagarsidan hade yrkat på 4,5 till 5 års fängelse med hänvisning till risk för allvarliga men för Sveriges och USA:s säkerhet.

Greps i gryningsräd

Den 60-årige mannen greps i november förra året och har av åklagare Henrik Olin pekats ut som en "anskaffningsagent" för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Han invandrade från Ryssland vid millennieskiftet och blev svensk medborgare ett tiotal år senare. I Sverige har han handlat med elektronik och industriell utrustning – enligt Olin på uppdrag av GRU.

Åklagaren har pekat på en rad affärskontakter med kopplingar till GRU, varav flera stått som ägare till mannens bolag och av Säpo bedöms vara underrättelseofficerare.

Själv hävdar han sin oskuld och säger sig ha varit ovetande om att personerna han gjort affärer med agerat på uppdrag av Ryssland.

Tingsrätten finner det dock bevisat att han varit en "plattform för GRU med avseende på rysk teknikanskaffning" och att han köpt in avancerad teknik från väst och exporterat den vidare till Ryssland genom att runda exportregler och sanktioner.

Mannen har enligt tingsrätten använt sig av falska identiteter och vilseledande uppgifter i kontakter med leverantörer, myndigheter och banker. Men även om han agerat genom så kallade "svikliga medel" har han inte, anser tingsrätten, gjort sig skyldig till brott eftersom verksamheten inte syftat till att inhämta hemliga uppgifter.

Oprövat område

Henrik Olin vill inte ge besked om en eventuell överklagan. Han säger att målet rör komplicerade och tidigare oprövade rättsfrågor.

– Då kan man göra olika tolkningar. Vi är inte överens om den rättsliga bedömningen om huruvida verksamheten kan utgöra olovlig underrättelseverksamhet eller inte, men däremot konstaterar tingsrätten att jag och utredningen från Säpo har lyckats visa kopplingarna till GRU och den ryska teknikanskaffningen som han själv helt förnekat.

Möjligtvis, säger han, kan det bli aktuellt med andra brottsrubriceringar om han tar målet vidare till högre instans.

– Men min bedömning har varit att när man har en verksamhet som är en plattform för den ryska militära underrättelsetjänsten så är det rimliga att pröva det inom ramen för brott mot rikets säkerhet.

"Lättad"

Mannen, som suttit häktad i elva månader, försattes på fri fot i väntan på dom. Hans försvarsadvokat Ulrika Borg kallar domen ett glädjeämne i ett allvarligt och upptrissat säkerhetspolitiskt läge.

– I dag kan det finnas en rädsla för att det är farligt för Sverige och man kanske tycker att det inte behövs så höga beviskrav när man ska tänka på säkerheten. Det här visar att domstolen inte låter sig påverkas av allt runtomkring, att den är oberoende och har integritet, säger hon.

TT: Vad säger din klient?

– Det är klart att han är lättad. Han har suttit frihetsberövad under väldigt lång tid, det är påfrestande för vem som helst.

Fakta: Olovlig underrättelseverksamhet

Enligt brottsbalken 19:10 ska "den som med avsikt att gå främmande makt tillhanda hemligen eller med användande av svikliga medel antingen bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra skada för Sveriges säkerhet eller medverkar till sådan verksamhet" dömas för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Olaga underrättelseverksamhet kan även riktas mot enskilda personer snarare än staten Sverige.

Straffskalan för olaga underrättelseverksamhet är fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som grovt gäller fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!