Utredare: Bör överväga att sparka Löfving

Polischefen Mats Löfving var jävig när han höjde Linda Staafs lön och i flera andra beslut, säger utredaren Runar Viksten. Utredaren anser att rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från hans tjänst. –Det här måste få konsekvenser, säger Viksten på en pressträff.

Polisens externa utredning om polishärvan presenterades på onsdagen av utredaren Runar Viksten.

Polisens externa utredning om polishärvan presenterades på onsdagen av utredaren Runar Viksten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott2023-02-17 10:36

Runar Viksten ser allvarligt på det som inträffat inom polisledningen då det rör sig om en hög polischef "som bryter mot grundlagsfästa principer".

– Hela bilden här med jävssituationen och bristande lojalitet gör att jag tycker att det här måste få konsekvenser, säger Viksten under sin presentation.

Viksten bedömer att Mats Löfving var jävig i fyra beslut, bland annat när Linda Staaf tilldelades ett tjänstevapen och när han gav henne löneförhöjning. Samtliga beslut anser Viksten var rätt i sak, men att de inte borde ha fattats av Löfving, på grund av jäv.

"Lämpad för tjänsten"

Löfving och Staaf hade en relation från 2015 och fram till 2021, är Vikstens bedömning. Runar Viksten anser däremot inte att Mats Löfving var jävig när han tillsatte Linda Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa) i februari 2015 då förhållandet mellan de båda bedöms ha inletts efter att Staaf tillsattes.

Viksten betonar att Staaf uppfyllde de formella kraven för tjänsten.

– Jag har funnit att hon lämnat korrekta uppgifter i sin ansökan och varit välmeriterad för tjänsten, säger Runar Viksten och fortsätter:

– Inget motsäger att hon var den mest lämpade för tjänsten.

Bör överväga att sparka

Bilden kring Löfvings ledarskap är splittrad, uppger Viksten. Utredaren bedömer dock att det som framkommit är så pass allvarligt att rikspolischefen bör överväga att sparka Löfving.

– Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, säger han.

– Han (Löfving) har också undanhållit den här jävsrelationen när rikspolischefen konfronterat honom och det borde han inte gjort.

Mats Löfving förnekar dock att en relation med Staaf funnits.

TT: Hur har du kommit fram till att det faktiskt funnits en relation?

– Den främsta omständigheten som jag fäster mig vid är vad Linda Staaf uppger i ett samtal med säkerhetschefen där hon ganska detaljerat beskriver relationen, säger Viksten.

Kritik mot Löfving

Utredaren ser heller inte att rikspolischefen Anders Thornberg kunde ha agerat annorlunda än vad han gjort.

TT: Är det enligt dig bara Mats Löfving som har agerat klandervärt i detta?

– Ja, det kan man säga, säger Viksten.

Runar Viksten, tidigare domare i Stockholms tingsrätt och ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, fick i december i uppdrag av rikspolischef Anders Thornberg att göra en "fullständig genomlysning" av hur myndigheten hanterat det som hänt.

– Alla bedömningar och slutsatser är enbart mina, betonade Runar Viksten i inledningen av pressträffen.

En förundersökning

Expressen avslöjade i december att Löfving polisanmälts för bland annat misshandel, olaga förföljelse och grov fridskränkning av Staaf, som han uppgetts ha haft en relation med.

Anmälningarna gjordes av andra inom polisen efter samtal med Linda Staaf, men lades snabbt ned. Staaf har själv nekat till att hon utsatts för brott och beskrivit relationen med Löfving som "privat men ytlig".

Sedan anmälningarna har även en förundersökning inletts som rör grovt tjänstefel vid tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef 2015, vilket Mats Löfving i sin dåvarande roll som Noa-chef ansvarade för.

Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa), och Mats Löfving, tidigare chef för Noa och regionpolischef i Stockholm, under en pressträff 2019.
Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa), och Mats Löfving, tidigare chef för Noa och regionpolischef i Stockholm, under en pressträff 2019.
Fakta: Utredarens slutsatser

Slutsatser ur rapporten:

Polischefen Mats Löfving var inte jävig när han tillsatte Linda Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa).

I fyra beslut som Löfving tog bedömer utredaren Runar Viksten att han var jävig:

När Linda Staaf tilldelades ett tjänstevapen.
När Löfving gav henne en lönehöjning.
När han godkände hennes bisyssla som författare.
När Linda Staafs chefsförordnande förlängdes av Löfving.

Samtliga beslut anser Viksten vara rätt i sak, men att de inte borde ha fattats av Löfving, på grund av jäv. Löfving och Staaf hade en relation från 2015 och fram till 2021, enligt Vikstens utredning.

Viksten anser att rikspolischefen Anders Thornberg bör "överväga åtgärder för att skilja Mats Löfving från hans anställning eller åtminstone att skilja honom från hans befattning som chef".

Källa: Polismyndighetens rapport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!