Han fick i uppdrag av rikspolischefen Anders Thornberg att utreda om Mats Löfving varit jävig vid flera beslut gällande Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Noa.
Även Thornbergs hantering av ärendet ingick i uppdraget, vilket fått en rad kritiker att ifrågasätta värdet av utredningens slutsatser.
– Jag har gjort flera utredningar åt myndigheter. Det är inte så att man tittar på om slutsatserna kommer att misshaga uppdragsgivaren eller inte. Det vore ju fullständigt befängt om man som utredare skulle ha det förhållningssättet, säger Viksten i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
– Jag har gjort utredningar åt Regeringskansliet ett otal gånger. Man går in som utredare förutsättningslöst och har ambitionen att det här ska vara objektivt på alla sätt, och inte handla om hänsynstaganden till den ene eller den andre.
"Begär att få sluta"
Viksten rekommenderade på en presskonferens i onsdags Thornberg att överväga att avskeda Löfving eller ta bort honom från dennes chefsposition.
På kvällen samma dag hittades Löfving död i sin bostad.
Kriminologen och författaren Leif GW Persson är en stark kritiker till hur polisledningen har skött ärendet. Han anser Thornberg inte har tagit sitt ansvar som chef.
– Det har han inte gjort i en arbetsrättslig mening för då skulle det här inte fått hända.
– Gissningsvis tar han sitt förnuft till fånga och begär att få sluta i morgon (måndag), säger Persson i Agenda.
Gick inte att vänta
Viksten säger att han var mycket mån om att hans arbetsrättsliga utredning inte skulle störa den parallellt pågående brottsutredningen mot Löfving om tjänstefel. Först efter att ha fått klartecken av åklagaren att intervjua huvudpersonerna gjorde han det.
Att vänta på att brottsutredningen först skulle bli klar – som flera bedömare anser hade varit det rimliga – var omöjligt, enligt Viksten:
– Skulle man vänta på det straffrättsliga spåret då handlar det såvitt jag kan bedöma ett till två år, och det var förstås totalt oacceptabelt för polismyndigheten som ville ha klarlägganden här och jag har svårt att tänka mig att Regeringskansliet skulle tycka att det var rimligt att vänta så lång tid på den straffrättsliga processen.
Rapporten bortplockad
På frågan om det inte var kränkande att redovisa ett personalärende på en presskonferens svarar Viksten att det var självklart för honom att öppet lägga fram vilka slutsatser utredningen kommit fram till.
Vikstens rapport togs bort från polisens hemsida på söndagen, skriver Expressen.
– Jag har ingen personlig kännedom om varför, säger Stefan Marcopoulos vid polisens nationella mediecenter till TT.
Han tillägger att polisen inte kommer att ge några kommentarer förrän på måndagen.