Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har sedan valrörelsen lovat en rivstart i arbetet mot gängen och den organiserade brottsligheten. De senaste veckorna har dock en hel del av den offentliga diskussionen om polisen handlat om härvan i den högsta polisledningen.
TT: Hur påverkar det som händer i polisledningen den här rivstarten?
– Varje dag som ledande befattningshavare i våra rättsvårdande myndigheter får ägna sig åt andra saker än att bekämpa brottslighet är en förlorad dag, desto viktigare då att man hittar en process som är ägnad att reda ut vad som hänt och dra slutsatser av det så snart det bara går, säger Gunnar Strömmer i samband med en pressträff om arbetet mot organiserad brottslighet.
Justitieministern och rikspolischefen Anders Thornberg möttes på måndagen. Då meddelade Thornberg att den externa utredning han tillsatt om härvan ska snabbas på. Den ska nu vara klar till sista februari i stället för till den 28 april.
Det är bara att välkomna, enligt justitieministern.
– Vi är överens om att det av flera skäl är olyckligt om den här utredningen drar ut på tiden i onödan, säger han understryker:
– De frågetecken som finns måste rätas ut så fort som möjligt.
Skärper koll
Härvan i polisledningen omfattar dels polisanmälningar mot Stockholms regionpolischef Mats Löfving, dels jävsanklagelser i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa). Utomstående har också ställt sig frågande till om Anders Thornberg själv hanterat härvan på bästa sätt.
Regeringen ger en statssekreterare i uppdrag att stärka justitiedepartementets uppföljning av hur väl polisen sköter sitt jobb under den tiden som utredningen pågår.
– Det är helt centralt för mig att medborgarna ska kunna lita på att polisen har fullt fokus på sitt kärnuppdrag, säger Strömmer.
Avstämningar ska ske veckovis. Justitieministern vill inte beskriva det som att regeringen ger polisen en överrock.
Rikspolischefen meddelade förra söndagen att en extern utredare ska göra en "fullständig genomlysning" av härvan inom polisledningen. Nu ska alltså denna genomlysning göras på två månader kortare tid.
Uppdraget gick till den tidigare domaren Runar Viksten.
Vända på alla stenar
TT: Klarar polisen av 2,5 månader till av en diskussion om förtroende och turer i ledningen?
– Jag tror att det ligger i allas intresse att det reds ut grundligt vad som hänt och att det sker under ordnade former. Jag förutsätter att utredaren gör det som uppdraget innebär, att vända på alla stenar och säkerställa i vad mån man följt regler och rutiner, svarar Gunnar Strömmer.