Var helt tyst efter mordet på Adriana

Utan chattar från krypterade telefoner – inget åtal i utredningen om dödsskjutningen av tolvåriga Adriana. Det säger åklagare och polis bakom den omfattande utredningen. Inom kriminella kretsar ska det dock ha varit ovanligt tyst efter mordet på flickan.

Blommor och ljus på den plats där Adriana sköts till döds sommaren 2020. Arkivbild.

Blommor och ljus på den plats där Adriana sköts till döds sommaren 2020. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Brott2022-10-16 11:24

"Hon är jätteliten"

Ett av de vittnen som ringer SOS Alarm efter skottlossningen vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka kommun söder om Stockholm natten mot den 2 augusti 2020 försöker beskriva flickan som ligger svårt skadad framför honom. Precis dessförinnan har flera personer passerat i en vit Audi och med en automatkarbin, en kulsprutepistol och en revolver avlossat ett stort antal skott ämnade att träffa två män som befann sig på platsen.

Bakom händelsen ligger en våldsam konflikt mellan olika kriminella nätverk. På ena sidan det som polisen kallar Maygrupperingen, på den andra Vårbynätverket samt Norsborgsgrupperingen.

Under fredagen åtalades tre män, 24, 30 och 32 år, kopplade till Maygrupperingen för mord och mordförsök samt förberedelse till mord vid snabbmatsrestaurangen. Enligt åklagaren hade de först tänkt döda tre män tillhörande Vårbynätverket som fanns på platsen. När dessa åkte därifrån ändrades planerna och nya måltavlor blev i stället två män från Norsborgsgrupperingen. Samtliga åtalade nekar – de har inget med det här att göra.

"Kanske klivish"

Enligt polis och åklagare innebar det faktum att man under 2021 fick ta del av material från den krypterade kommunikationstjänsten Sky ECC ett genombrott i mordutredningen.

– Det hade inte gått att åtala utan Sky-materialet, konstaterar vice chefsåklagare och förundersökningsledare Anna Svedin.

I förundersökningsmaterialet finns långa utdrag från chattar där personer som enligt åklagaren är kopplade till Maygrupperingen diskuterar inför skjutningen. Strax före klockan 23 den 1 augusti skriver en person som enligt utredningen är 24-åringen att två av de först tilltänkta måltavlorna befinner sig i staden. En timme senare skriver han att han ska träffa två personer – enligt åklagaren de två andra medåtalade – och att de "kanske klivish", alltså att de kanske kommer att slå till.

Hämtar vapnen

Efter det ska 24-åringen och 30-åringen vid ettiden ha begett sig till ett garage i Sollentuna där de hämtat upp Audin och vapnen. Därefter färdas de vidare söderut och hämtar upp 32-åringen på vägen. Vid 03.20-tiden den 2 augusti körs Audin så in vid snabbmatsrestaurangen i Botkyrka.

Efteråt syns i chattarna hur det ställs frågor om den dödade tolvåringen.

"Å vem faaaan klippte hon lilla flickan", skriver en person.

– Man kan se att personer i Sky hör av sig till en av personerna som är nära knutna till ledaren i Maygrupperingen och ställer väldigt mycket frågor. Då märker man att han vill inte prata om det här, sade Anna Svedin vid en pressträff under fredagen.

Bland chattarna inom konkurrerande Vårbynätverket står "det är en bil som försökte japp en vän från Norsborg idag i shellmacken o dem är allierade med horungen".

Med "japp" menas skjuta och "horungen" syftar till Maygrupperingens ledare.

Pekar ut andra

Även en av de nya måltavlorna skriver om händelsen i Sky.

"Walla fick äcklig känsla när ja såg bilen", skriver han och säger om flickan:

"Hon hade sin para i handen bror. Jag sprang t henne o tryckte mot såret ja ba allt kmr bli bra ambulans kmr".

Den andre måltavlan ska senare ringa in och anonymt tipsa polisen om vilka han uppfattat står bakom skjutningen. Han nämner dock tre andra namn än de som åtalats. En av dessa är i dag häktad i sin utevaro, misstänkt för att ha deltagit i skottlossningen, medan de två andra är avskrivna.

– Gällande de två andra personerna har jag ett helt avsnitt i min bevisuppgift där jag menar att det inte är de som utför det här mordet. Så han får stå för det utpekandet själv, säger Anna Svedin.

"Gick för långt"

I utredningar kopplade till gängkriminalitet är det ofta få som vill prata med polisen. Så har det varit även i det här ärendet, det faktum att ett barn dödades har inte ändrat något, enligt polis och åklagare. Det har till och med varit ovanligt tyst.

Anna Svedin berättar att en gängkriminell man i förhör under utredningen sagt att normalt sett efter ett mord vet man i den kriminella miljön omedelbart vem som gjort det och varför.

– Och det är något man är stolt för, att man lyckats mörda en av fienderna som man ser det. I det här fallet var det helt tyst, ingen visste någonting. Det fanns inte några uppgifter om vem som ville utföra det här. Man gick för långt den här gången, och det är ingenting man vill förknippas med, säger Anna Svedin.

Fakta: Totalt sex åtalas

Fredagen den 14/10 lämnades ett omfattande åtal in, om dödsskjutningen av tolvåriga Adriana och en rad andra brott kopplade till en konflikt mellan kriminella nätverk sommaren 2020.

Totalt åtalas sex män med koppling till det polisen kallar Maygrupperingen och stämningen omfattar nio åtalspunkter:

Åtalspunkt 1: Grov misshandel i Mall of Scandinavia 1 juli – en 24-åring åtalas.

Åtalspunkt 2: Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Samme 24-åring och en 30-årig man ska 23–30 juli ha planerat en explosion.

Åtalspunkt 3: Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En 28-åring ska på uppdrag av 24-åringen och 30-åringen ha tagit emot och transporterat 1,9 kilo sprängdeg.

Åtalspunkt 4: Förberedelse till mord. 24-åringen och 30-åringen ska 20–30 juli ha planerat att döda flera män kopplade till andra kriminella nätverk.

Åtalspunkt 5: Försök till mord och grovt vapenbrott. 30-åringen och ett okänt antal andra gärningsmän ska ha försökt döda en man i Norsborg söder om Stockholm genom att avlossa ett stort antal skott mot den bil han färdades i. Enligt åklagaren var mannen inte den egentliga måltavlan.

Åtalspunkt 6: Grovt vapenbrott. 24-åringen ska ha innehaft tre skjutvapen vid inspelningen av en rapvideo. Vapnen var desamma som senare användes vid mordet på Adriana.

Åtalspunkt 7: Mord, försök till mord och förberedelse till mord. 24-åringen, 30-åringen och en 32-åring åtalas för att ha planerat att döda tre män vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka. Planerna ändras och de försöker enligt åklagaren i stället döda två andra män. Vid skottlossningen dödas tolvåriga Adriana och sju andra personer riskerar att träffas.

Åtalspunkt 8: Skyddande av brottsling, grovt brott. En annan 24-åring åtalas för att ha undanröjt bevis. Han ska ha förvarat en krypterad telefon och försökt elda upp bilen som användes vid mordet.

Åtalspunkt 9: Grovt vapenbrott. 32-åringen och en 31-årig man ska ha tagit hand om vapnen efter mordet.

Källa: Åklagarmyndigheten


Fakta: Krypterade kommunikationstjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta.

Även krypteringstjänsten Sky ECC har knäckts. Svensk polis har tidigare bedömt omfattningen som dubbelt så stor som Encrochat.

Under 2021 avslöjades också att amerikanska FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckats sprida bland kriminella.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!