Vårdanställd döms för falsklarm om knivattack

En vårdanställd kvinna döms för falsklarm efter att orsakat ett omfattande polispådrag sedan hon påstått att hon blivit attackerad av en man med en skalpell på en hälsocentral i Västernorrland i april 2020, rapporterar lokala medier.

Ångermanlands tingsrätt anser det styrkt att kvinnan medvetet lämnat felaktiga uppgifter om vad som hände. Arkivbild.

Ångermanlands tingsrätt anser det styrkt att kvinnan medvetet lämnat felaktiga uppgifter om vad som hände. Arkivbild.

Foto: Mats Andersson/TT

Brott2022-04-29 15:25

Kvinnan hittades inne på vårdcentralen av kollegor, blödandes från huvud, bål och höft. Larmet ledde till en mycket stor polisinsats som pågick i omkring fem timmar och involverade "ett femtiotal poliser samt insatsstyrka, hundförare, kriminaltekniker, utredare med flera", skriver Ångermanlands tingsrätt i sin dom, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

En man greps kort efter larmet med släpptes snabbt.

I stället åtalades kvinnan för falsklarm, då hon enligt åklagaren aldrig blev utsatt för en attack. Tingsrätten delar den uppfattningen och skriver att det är styrkt att hon ”medvetet lämnat felaktiga uppgifter om vad som hänt” och i onödan orsakat ett stort räddnings- och polispådrag.

Kvinnan döms även för narkotikabrott för att ha skrivit ut 10 000 narkotikaklassade tabletter till sig själv och till närstående personer. Påföljden blir villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!