Varnar Sverige för dödliga misstag i kÄkstÀder

I Rios kĂ„kstĂ€der har hon pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll sett farorna med en radikaliserad polis styrd av rĂ€dsla och populism. Nu varnar professor Beatriz Magaloni Sverige för att förlita sig pĂ„ enkla lösningar utan vetenskaplig grund mot gĂ€ngvĂ„ldet. –Den typen av Ă„tgĂ€rder slĂ„r ofta tillbaka pĂ„ sig sjĂ€lv.

Professor Beatriz Magaloni tilldelas Stockholmspriset i kriminologi 2023. Priset anses vara det största inom kriminologivÀrlden och prissumman Àr pÄ en miljon kronor.

Professor Beatriz Magaloni tilldelas Stockholmspriset i kriminologi 2023. Priset anses vara det största inom kriminologivÀrlden och prissumman Àr pÄ en miljon kronor.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Brott2023-06-16 07:41

Beatriz Magaloni, professor i internationella relationer och statsvetenskap vid Stanford, tilldelas Stockholmspriset i kriminologi 2023 för sin forskning pÄ polisvÄld i Brasilien och Mexiko.

Enligt juryn har hon visat att polisorganisationer Àr sÄrbara för populistiska krav pÄ metoder som bryter mot rÀttsstatsprincipen och pÄ sikt ökar vÄldet.

– Det kĂ€nns otroligt att fĂ„ ett sĂ„dant erkĂ€nnande, sĂ€ger hon i en intervju med TT pĂ„ plats i Stockholm för prisceremonin.

I sin forskning har hon sett mÄnga ÄtgÀrder som vidtas av rÀdsla och tryck frÄn allmÀnheten, inte av vetskap om vad som faktiskt fungerar.

– NĂ€r det finns mycket rĂ€dsla sĂ„ lockar alltid hĂ„rda tag: "skicka in armĂ©n, skjut för att döda". Min forskning visar att den typen av Ă„tgĂ€rder slĂ„r ofta tillbaka pĂ„ sig sjĂ€lv.

Lyssna pÄ vetenskapen

Man bör orka lyssna pÄ vetenskapen, sÀger hon.

– Att lösa de hĂ€r komplexa problemen krĂ€ver samarbete mellan polis och vetenskap, sĂ„ att forskare kan fĂ„ data sĂ„ att vi kan se vad som fungerar och inte.

Hon kommer frÄn Mexiko men har Àgnat mycket av sin forskning Ät Brasilien, dÀr hon undersökt polismetoderna i Rios favelor. Bland annat analyserade hon vad som hÀnde nÀr militÀrpolisen som verkade dÀr byttes ut i ett hundratal favelor, som ofta kontrolleras av kriminella gÀng.

– Detta var polis med militĂ€r skyddsutrustning och maskingevĂ€r som bokstavligen invaderade och dödade en massa mĂ€nniskor och sedan lĂ€mnade igen.

Dessa ersattes med poliser som skulle stanna i lokalsamhÀllet och bygga relationer.

– Min forskning visar att det i omkring 60 procent av favelorna verkligen fungerade. I snitt minskade polisens dödliga vĂ„ld med 45 procent. Även brottsligheten minskade och förtroendet för polisen steg.

Effekt av kroppskameror

I en annan studie mĂ€tte hon effekten av kroppskameror pĂ„ poliser i favelorna. Även om kamerorna ofta var av sĂ„ minskade polisernas vĂ„ldsamma kontroller kraftigt. Det fanns Ă€ven starka bevis för att lokalsamhĂ€llets aggressivitet mot polisen sjönk.

PolisvÄldet i landet har ofta varit statligt sanktionerat och hon berÀttar om en bonus som infördes pÄ 1990-talet som belönade de som brukade dödligt vÄld mot "kriminella".

– Bonusen slopades efter nĂ„gra Ă„r men vĂ„ldskulturen bestod, sĂ€ger hon.

2011 infördes i stÀllet en bonus för polisenheter som fick ned det dödliga vÄldet, vilket kraftigt minskade dödandet, visar Magalonis forskning.

Ekonomisk kris och ett nytt auktoritĂ€rt styre i landet och i Rio gjorde dock att vĂ„ldet ökade igen. RekordĂ„ret 2019 dödades 1 800 personer av polis bara i Rio.

– Men mitt arbete visade vad som kunde fungera och att man verkligen kan skapa incitament för att göra saker bĂ€ttre.

Krav pÄ hÄrda tag

NÀr mÄnga i Sverige nu "krÀver hÄrdare tag" bör man minnas att det Àr vÀldigt fÄ av de som bor i de förorter dÀr mycket av brottsligheten koncentreras som Àgnar sig Ät kriminalitet, sÀger Beatriz Magaloni.

ÅtgĂ€rderna mĂ„ste dĂ€rför riktas mot just de individerna.

– Jag tror det Ă€r avgörande att staten ingriper pĂ„ ett sĂ€tt sĂ„ att lokalsamhĂ€llet inte förlorar förtroendet för staten och att polisen aktar sig för att stigmatisera hela grupper.

Ett lyckat exempel frÄn favelorna som Sverige kan ta efter Àr att försöka fÄ in fler personer frÄn segregerade omrÄden i poliskÄren, sÀger hon.

– FrĂ„n mitt arbete i Rio vet jag att poliser frĂ„n favelorna Ă€r betydligt bĂ€ttre pĂ„ att arbeta med invĂ„narna Ă€n de som inte Ă€r dĂ€rifrĂ„n.

För att stÀvja vÄldet krÀvs dock avskrÀckning och sanktioner, framhÄller hon.

– Man mĂ„ste ge möjligheter och sĂ€ga "vĂ€ljer du den dĂ€r banan sĂ„ kommer vi stötta dig hela vĂ€gen, men om du fortsĂ€tter sĂ„ hĂ€r hamnar du i fĂ€ngelse". Det Ă€r ett arbete som krĂ€ver samarbete mellan polis, andra myndigheter och lokalsamhĂ€llet.

Beatriz Magaloni varnar för att sÀtta sin tilltro till enkla lösningar pÄ komplicerade problem som gÀngvÄld. LÄt vetenskapen och inte populismen visa vÀgen, menar hon.
Beatriz Magaloni varnar för att sÀtta sin tilltro till enkla lösningar pÄ komplicerade problem som gÀngvÄld. LÄt vetenskapen och inte populismen visa vÀgen, menar hon.
Fakta: Stockholmspriset i kriminologi

Stockholmspriset i kriminologi (The Stockholm Prize in Criminology) Àr ett internationellt pris som instiftats av den svenska regeringen och Torsten Söderbergs Stiftelse.

Priset, som Àr det största och mest prestigefyllda pris inom kriminologi i vÀrlden, delas ut för framstÄende prestationer inom kriminologisk forskning eller för den praktiska tillÀmpningen av forskningsresultat för att minska brottsligheten och frÀmja de mÀnskliga rÀttigheterna.

Priset syftar till att frÀmja ökad kunskap om brottsorsaker pÄ individuell och strukturell nivÄ, en mer effektiv och human politik gÀllande behandlingen av brottslingar, ökad kunskap om alternativa brottsförebyggande ÄtgÀrder inom rÀttsvÀsendet och civilsamhÀllet, praxis för hjÀlp till brottsoffer samt till förbÀttrade metoder för att pÄ ett globalt plan minska myndighetsmissbruk inom rÀttsvÀsendet.

Prisceremonin hÄlls Ärligen i Stockholms stadshus i juni och sammanfaller med Stockholm Criminology Symposium som arrangeras av Brottsförebyggande rÄdet. Prisutdelare Àr vanligtvis drottning Silvia. Prissumman Àr en miljon kronor.

KĂ€lla: Stockholms universitet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!