Vetlanda: Släppta 19-åringen "överlycklig"

Den 19-åriga kvinnan som dömts för mordet på Tove i Vetlanda släpps ur häktet, meddelar Göta hovrätt på torsdagen. Den 20-åriga kvinnan är fortsatt häktad i väntan på dom.

Peter Gillberg, 19-åringens advokat. Arkivbild.

Peter Gillberg, 19-åringens advokat. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2023-10-12 17:46

– Hon blev nästan lite chockad och fullständigt överlycklig. Hon kan inte riktigt fatta att hon ska få åka hem, säger 19-åringens advokat Peter Gillberg till TT.

Kvinnorna har suttit häktade i ungefär ett år.

Dom i målet ska meddelas av hovrätten den 25 oktober. Peter Gillberg vill inte spekulera i vad domen blir för hans klient, men säger att det är det "bästa tecken vi kunde fått" på att hovrätten lyssnat på vad de framfört.

– Det känns bra. Hovrätten har uppenbarligen tagit till sig om inte många, så tillräckligt av de argument vi framförde, säger han.

Det var i våras som de två unga kvinnorna dömdes till livstids fängelse i Eksjö tingsrätt för mordet på Tove, 21. När fallet nu prövats i hovrätten har åklagaren yrkat på att tingsrättens dom ska stå fast.

Den 20-åriga kvinnan har uppgett att 19-åringen hållit fast Toves händer under ett bråk då hon tog strypgrepp på Tove. 19-åringen själv förnekar all inblandning och uppger att hon sov vid tillfället.

– Om domstolen menar att det är bevisat att hon (19-åringen) deltog i händelsen, då är det på sin höjd misshandel det rör sig om. Förhoppningen är att hon ska frikännas från den delen. Hon ska dömas för gravfridsbrott, men frikännas från detta, säger Stefan GIllberg.

20-åringens advokat Clea Sangborn har argumenterat för att åtalet för mord ska ogillas alternativt att straffet sänks till 16 års fängelse.

Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove försvinner efter en utekväll på en restaurang i centrala Vetlanda.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, nu 19 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls. De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

De erkänner båda att de flyttat kroppen och den äldre erkänner att hon sedan försökt tända eld på den.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Hovrätten för västra Sverige kommer på eftermiddagen fram till att det inte finns risk för jäv.

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt inleds. Huvudförhandlingen avslutas den 12 oktober. Hovrätten beslutar att släppa den 19-åriga kvinnan från häktet. Den äldre kvinnan hålls häktad fram till att dom meddelas, vilket ska ske senast den 25 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!