Under fredagen åtalades två kvinnor, 18 och 20 år gamla, för mord på 21-åriga Tove i Vetlanda i oktober förra året. Enligt åtalet har de hjälpts åt att strypa Tove och sedan transportera hennes kropp till ett skogsområde där de försökt bränna upp den. 20-åringen ska sedan ha återvänt till platsen samma dag för att hälla brandfarlig vätska på kroppen och antända den igen.
18-åringen nekar till mord men erkänner att hon var med och flyttade kroppen. 20-åringen har erkänt att hon tog strypgrepp på Tove, men förnekar också mord.
Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola, som forskat på dödligt våld hos kvinnor, menar att det rör sig om ett mycket ovanligt fall.
– Det är verkligen så att det sticker ut, säger hon.
Kvinnor som mördar kvinnor
Att kvinnor mördar kvinnor är i sig ovanligt – här är det dessutom två kvinnor som misstänks ha agerat tillsammans, och de är betydligt yngre än vanligtvis, säger hon.
– Det sättet de har hanterat kroppen på efter hennes död är också extremt ovanligt, då man transporterar kroppen och till och med åker tillbaka till platsen för att försöka dölja brottet. Även om det sker är det framför allt män som gör så. Kvinnor är mycket mer benägna att själva anmäla brottet och larma – och då är offret oftast en man.
Dödligt våld kan ske i affekt eller föregås av viss planering, och Yourstone ser flera saker som tyder på att detta inte rör sig om en enstaka händelse som spårat ur.
Hon lyfter bland annat sökningar som hittats i 20-åringens dator som kan tolkas som viss planering – men även att kvinnan också åtalas för att ha tänt på fasaden på Toves pappas hus i januari 2022 där Tove då bodde.
– Utifrån det går det inte att utesluta att det skulle kunna finnas en mental förberedelse för att göra något. Inte att man vet när det ska göras, men att det finns en mental förberedelse som gör att man också genomför brottet.
Oklart motiv
Något tydligt motiv har åklagaren inte funnit, annat än att peka på att 20-åringen och Tove haft en konfliktfylld relation. Generellt när kvinnor dödar kvinnor finns det ofta svartsjuka runt en man i bakgrunden, säger Jenny Yourstone.
– Vi har flera sådana exempel i Sverige, så det kan vara så att det finns med i någon mening här, och det kan ligga längre bak i tiden. En annan möjlig anledning skulle kunna vara någon form av konflikt om vilken social status man har i gruppen.
Personer som kan genomföra den typ av brott som åklagaren påstår har skett i Vetlanda har ofta låg empatiförmåga och svårt att hantera sin aggressivitet, enligt Jenny Yourstone. Undersökningar har dock visat att kvinnorna inte lider av någon allvarlig psykisk störning.
– Där tittar man bara på om det enligt lagens mening är en allvarlig psykisk störning. Man tar ofta miste på att det betyder att personen har en helt god psykisk hälsa, men det kan ändå vara så att man har vissa brister som mer har att göra med till exempel personlighetsstörningar, säger Jenny Yourstone.