Hittills har metoden använts på en handfull Malmöungdomar i den åldern och eftersom de är så unga får de även ha sina vårdnadshavare med sig när de träffar polis och socialtjänst.
Sluta skjut har väckt uppmärksamhet på grund av att en märkbar nedgång av skjutningar och sprängningar i Malmö har sammanfallit med att metoden började användas 2018.
Det har inte gått att slå fast att Sluta skjut är orsaken, men exempelvis Brottsförebyggande rådet har konstaterat att det inte finns några andra insatser, varken i Sverige eller internationellt, som visat på lika tydliga nedgångar i våldet.
När metoden började användas i Malmö för fem år sedan var de som står för det grova våldet nästan uteslutande över 18 år. Nu är bilden en annan, skriver polisen på sin hemsida: Antalet barn som ingår i kriminella nätverk och som riskerar att utsättas eller utsätta andra för allvarligt våld har ökat kraftigt.
"När det grova våldet nu gått ner så markant i åldrarna vill vi, med vissa anpassningar, använda delar av metoden även på yngre personer som befinner sig i samma miljöer", säger Glen Sjögren koordinator för Sluta skjut i Malmö, på hemsidan.
Metoden bygger på att polis, socialtjänst och kriminalvård för en dialog med personer som ingår i kriminella grupper. Budskapet är: ”Vi vill inte att du ska dö och vi vill inte att du ska döda".