Snabb metod ger säkrare diagnos vid bröstcancer

Kvinnor med en särskilt aggressiv form av bröstcancer kan få snabbare och mer träffsäker diagnos om de gör en PET-kameraundersökning istället för att ta prov från själva tumören visar svensk forskning.

Mammografi är en viktig del för att upptäcka bröstcancer. Arkivbild.

Mammografi är en viktig del för att upptäcka bröstcancer. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Cancer2023-10-01 11:56

Omkring 15 procent av alla kvinnor med bröstcancer har en särskild form som kallas her2-positiv.

I dessa fall finns en ökning av tillväxtfaktor-receptorn her2 som gör att tumören växer snabbare än andra. Det finns effektiv behandling men det är viktigt att bröstcancerns diagnostiseras snabbt. Idag gör detta genom biopsi, när ett prov tas från tumören för att undersökas i mikroskop.

Nu har forskare vid bland annat Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, en studie med 40 patienter, sett att en annan och snabbare metod kan användas för att ställa diagnos.

Metoden går ut på att patienten får en liten dos med små proteiner laddade med radioaktiva ämnen. Sedan görs en undersökning i en PET-, eller SPECT-kamera som ger information om var tumören finns.

– Metoden är snabbare och ger mer träffsäker diagnostik av aggressiv her2-positiv bröstcancer. Undersökningen är också enklare för patienten och har fördelen att hela kroppen undersöks vid samma tillfälle, säger Henrik Lindman, överläkare och docent i onkologi och verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Han är en av initiativtagarna till studien som publicerats i tidskriften Journal of Nuclear Medicin. Fokus för studien var att jämföra olika metoder för diagnostik av her2-positiv bröstcancer.

Henrik Lindman hoppas nu att diagnostik med PET-kamera kommer att kunna användas i klinisk rutin i framtiden.

Fakta: her2-positiv bröstcancer

Her2-positiv bröstcancer innebär att det finns en ökad mängd her2-protein på cancercellernas yta, vilket leder till ökad celldelning och tumörtillväxt.

Her2-positiv bröstcancer kan vara antingen hormonkänslig, eller sakna receptorer för östrogen och/eller progesteron.

I dag testas alla bröstcancertumörer för att se om de är her2-positiva genom vävnadsprov från tumören.

Behandling av her2-positiv bröstcancer inriktas ofta mot just her2-proteinet, så kallad målinriktad antikroppsbehandling. Den målinriktade behandlingen ges oftast i kombination med cellgiftsbehandling.

Källa: Bröstcancerförbundet, Regionala Cancercentrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!