Omkring 15 procent av alla kvinnor med bröstcancer har en särskild form som kallas her2-positiv.
I dessa fall finns en ökning av tillväxtfaktor-receptorn her2 som gör att tumören växer snabbare än andra. Det finns effektiv behandling men det är viktigt att bröstcancerns diagnostiseras snabbt. Idag gör detta genom biopsi, när ett prov tas från tumören för att undersökas i mikroskop.
Nu har forskare vid bland annat Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, en studie med 40 patienter, sett att en annan och snabbare metod kan användas för att ställa diagnos.
Metoden går ut på att patienten får en liten dos med små proteiner laddade med radioaktiva ämnen. Sedan görs en undersökning i en PET-, eller SPECT-kamera som ger information om var tumören finns.
– Metoden är snabbare och ger mer träffsäker diagnostik av aggressiv her2-positiv bröstcancer. Undersökningen är också enklare för patienten och har fördelen att hela kroppen undersöks vid samma tillfälle, säger Henrik Lindman, överläkare och docent i onkologi och verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.
Han är en av initiativtagarna till studien som publicerats i tidskriften Journal of Nuclear Medicin. Fokus för studien var att jämföra olika metoder för diagnostik av her2-positiv bröstcancer.
Henrik Lindman hoppas nu att diagnostik med PET-kamera kommer att kunna användas i klinisk rutin i framtiden.