Succé med hudläkare på distans

Den relativt nya metoden att ta bilder på oroande fläckar på huden och skicka dem till experter har gett resultat. Sedan arbetssättet infördes har väntetiden och antalet onödiga operationer minskat.

Genom ett särskilt tillbehör kan läkaren på vårdcentralen ta en närbild på en misstänkt hudförändring. Bilden kan skickas till en hudspecialist som bedömer den.

Genom ett särskilt tillbehör kan läkaren på vårdcentralen ta en närbild på en misstänkt hudförändring. Bilden kan skickas till en hudspecialist som bedömer den.

Foto: TT

Cancer2022-06-18 09:04

Hudcancer, eller malignt melanom, är en av de snabbast ökande cancerformerna i Sverige. Den som har hudförändringar som oroar eller som kliar och växer bör vända sig till vården för att kolla upp dem.

Dermatologer, läkare som är specialiserade på huden, är de som har expertkunskap att bedöma om en förändring bör undersökas vidare eller inte. Men att få tid till en sådan kan ta tid. I Region Stockholm har man sedan ett år infört en ny metod där allmänläkaren på en vårdcentral tar bilder av patientens hud och skickar till hudexperter. Metoden, teledermatoskopi, har visat sig vara en succé.

Misstänkt cancer hittas

— Det har kortat väntetiderna och dessutom lett till att färre opererats i onödan, säger Elinor Nemlander, specialistläkare i allmänmedicin och projektledare vid Akademiskt Primärvårdscentrum i Region Stockholm.

När läkaren på vårdcentralen ser en misstänkt hudförändring och inte själv kan avgöra om det är cancer, tar hen bilder med en särskild mobiltelefon. Bilderna skickas via ett särskilt system till två olika hudspecialister.

Inom sju dagar kommer svar, snabbare om specialisterna har stark misstanke om cancer. Av de fler än 4 000 fall som hittills har undersökts med metoden har drygt 200 hudfläckar som misstänkts vara cancer hittats. Samtidigt har också drygt 80 procent kunnat frikännas utan operation eller annan uppföljning.

De som behöver får remiss till hudläkare och i vissa fall krävs att hudförändringen opereras bort för att analyseras och ta reda på om det är cancer eller inte. Fortfarande tas hudförändringar bort som sedan visar sig inte vara cancer. Men det är bara bra, enligt Elinor Nemlander

"Fäller hellre än frias"

— Om alla förändringar vi opererar bort vore cancer skulle vi vara oroliga för att vi missade en del. Det behövs lite marginal och vi fäller hellre än friar när det gäller cancer, säger hon.

Att det går snabbare att få svar innebär också mindre tid i ovisshet för den som upptäckt en hudförändring.

— Under pandemin har färre patienter sökt vård för att kolla sina hudförändringar och vi misstänker att det finns fall av malignt melanom som inte upptäckts. Det är bra att vi har ett snabbare arbetssätt nu för att möta behovet, säger Elinor Nemlander.

Teledermatoskopi finns i olika varianter och omfattning i flera regioner. Många har det som standard på vårdcentraler, andra är på gång eller har infört det i mindre skala.

Hudcancer

År 2020 fick 4 300 personer diagnosen malignt melanom

Antalet fall av har fördubblats under 2000-talet. Tidig upptäckt av melanom är avgörande för överlevnaden i sjukdomen.

Det är därför viktigt att tidigt uppmärksamma hudförändringar och att vända sig till sjukvården för undersökning.

Malignt melanom är en hudcancer som kan botas om förändringen upptäcks i tid.

Källa: Cancerfonden, 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!