Stora miljövinster med begagnat bohag

Att köpa möbler och inredning begagnat är inte bara skonsamt för plånboken – klimatvinsten är till och med större än den ekonomiska.

Att köpa matgruppen begagnat minskar klimatpåverkan med 93 procent. Arkivbild.

Att köpa matgruppen begagnat minskar klimatpåverkan med 93 procent. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Cirkulär ekonomi2023-01-18 06:00

Naturskyddsföreningen har i en ny rapport jämfört klimatpåverkan från att köpa begagnade möbler jämfört med att köpa nytt och skillnaden är stor. Till exempel får man 24 begagnade fåtöljer eller 26 begagnade mattor för samma klimatpåverkan som en ny.

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, pekar på att diskussionen om kläders klimatpåverkan fått stort utrymme medan heminredning gått under radarn.

– Man kanske inte alltid tänker på att det spelar så stor roll när det handlar om inredning och möbler. Vi ser också att finns är en väldigt stark trend kring heminredning och vill visa på hur stora skillnaderna är mellan att återanvända och att köpa nytt.

Resurskrävande produktion

I rapporten finns analyser av klimatpåverkan för 19 olika produkter för kök, sovrum, vardagsrum och arbetsrum. Den som bara köper begagnat i stället för nytt minskar sin klimatpåverkan med 92 procent, och sin resursförbrukning med 100 procent.

Bland annat har man tittat på hemtextilier som mattor, kuddar och gardiner.

– Det är lätt att tänka att man kanske inte ska köpa helt nya möbler, men att man alltid kan piffa upp med nya textilier. Men själva textilproduktionen är ofta både resurskrävande och klimatpåverkande.

Elektronik som kretskort, textilier och olika typer av plaster har hög klimatpåverkan, medan träprodukter har lägre. Den största klimatpåverkan sker vid produktionen, sedan tillkommer avfallshantering och transporter till återförsäljare och hem till kund.

När man köper begagnat är det kundens egen transport som påverkar mest. Hur långt man kör och och vad man har för bil spelar givetvis in, men det går att köra upp till 85 mil, genom halva Sverige, med bensindriven skåpbil innan klimatvinsten för en begagnad soffa är lika med noll.

Lust och samvete

Det finns ett stort intresse för återbruk, men för många tar det emot att köpa en säng som någon annan sovit i eller en soffa andra suttit i – trots att man inte drar sig för att sova i hotellsängar eller sitta i kafésoffor.

Karin Lexén tror att man behöver jobba med lust och samvete kombinerat.

– Grundinställningen hos de allra flesta är nog att man vill göra något så bra som möjligt för miljön, sedan får det inte vara för hög tröskel för att göra det

– Vi vet att ganska många möbler och inredningsdetaljer är saker som människor lämnar ifrån sig väldigt tidigt, det kan till och med vara helt ouppackade saker. Jag tror att man ska jobba med att visa på allt fint och roligt som finns och som går att göra med begagnade saker, precis som skett mycket inom textil och kläder – att det blir lite häftigt och kul.

Fakta: Så minskar begagnat klimatpåverkan

Så mycket minskar klimatpåverkan i procent när du köper begagnat:

Köksskåp och bänkskiva – 92 procent

Matgrupp – 93 procent

Matta i bomull – 96 procent

Säng – 88 procent

Nattduksbord – 93 procent

Soffa – 88 procent

Fåtölj – 96 procent

Ett nytt kök innebär lika stor klimatpåverkan som 13 begagnade medan en nyproducerad fåtölj har samma klimatpåverkan som 24 begagnade.

Källa: Naturskyddsföreningens rapport Bästa bohaget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!